Er was eens … Gruwel en wilde Wikke

De sleuteldrager – Marco Kunst – Lemniscaat – 232 blz.

De sleuteldrager‘’De wilde wikke wikkelde een rank om de voet van de wandelaar die lag te slapen onder de Oude Eik.” Wat een prachtige openingszin (na de proloog) om het verhaal van het dorpje Myr en de moedige Timeo mee te beginnen. Dit mooie hardcover boek van auteur Marco Kunst gaf me vanaf het begin al een Harry Potter/Lord of the Rings-achtig gevoel. Niet dat het daar op lijkt, nee, geenszins! Ik ga ook zeker geen vergelijkingen maken met andere auteurs, die misschien eerder een soortgelijk verhaal schreven.

De Sleuteldrager van Marco Kunst is een prachtig verhaal op zich zelf. Geschreven in een mooie zogenaamde flow, met prachtige zinnen, grappige uitdrukkingen en veel uitleg. Je leeft mee met de hoofdpersonen en je kijkt tegelijkertijd mee over hun schouders, om te volgen hoe het met de rest van het volk van Myr gaat. Hier en daar een beetje te zwaar voor 10-jarigen (vanaf leeftijd), maar ach, met een beetje nadenken over een verhaal is ook niets mis!

Het verhaal bestaat uit 2 delen, met een epiloog en een proloog. Netjes met een prima spanningsboog, al is – eerlijk is eerlijk – deel 2 wat minder vlot geschreven dan deel 1. Viel het verhaal in het eerste deel nog moeiteloos in elkaar, deel 2 is wat meer gezocht. Maar ook zeker niet ongeloofwaardig. En bovendien: het is een sprookje. Dan mag dat ook!
Myr lijdt onder de armoede en moedeloosheid door de heerschappij van de Grauwe Koning Aeon, die zijn ziel heeft gegeven om de Gruwel tegen te gaan. Al gauw blijkt dat dit niet zo’n succes is. De Toezichthouder Malijn heeft namelijk heel andere plannen.
De wilde wikke versteent iedereen die ermee in aanraking komt. De enige mogelijkheid om deze Gruwel tegen te gaan, is het overhandigen van een speciale sleutel aan de koning. De vader van Timeo is de sleuteldrager en samen met Manou, die zoekend dwaalt door het bos, gaan ze naar Myr. Maar al gauw komen ze de wikke tegen.

Marco Kunst neemt ons vervolgens mee in de strijd om Myr. Welke rol spelen Timeo en Manou, hoe loopt het af met Manou als Timeo gevangen wordt gezet en gaan ze het redden tegen de Gruwel? De Toezichthouder wordt vervolgens onder de loep genomen. We maken kennis met hem en zijn streken. Waarom wil hij dat Timeo zo’n belangrijke rol gaat spelen in Myr. Wat zijn z’n bedoelingen met de Oude Eik?

Een prachtig verhaal dat je aan de hand meeneemt naar het (uiteraard goede) einde. Een heerlijk verhaal waar je in zit, door de gedetailleerde beschrijvingen van Myr en haar omgeving. Liefdevol geschreven, mag ik zeggen. Met grappige woorden, die eigenlijk misschien niet altijd passen in het verhaal, maar het wel levendiger en leuker maken voor 10-jarigen. Een fijn boek om nog even langer over na te denken.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!