Fantastisch tweede deel Vlo en Stiekel

Vlo en Stiekel vliegen zwammen – Pieter Koolwijk – Illustraties van Linde Faas – Lemniscaat – 157 blz.

Vlo en Stiekel Vliegen zwammenVlo is een jongetje uit een keurig gezin. Eigenlijk heet hij Floris maar een groepje pesters op school noemt hem Vlo om het feit dat hij klein is. Inmiddels heeft hij zich neergelegd bij die naam en laat hij zich zo noemen zodat het pesten niet meer opvalt. Zijn vriendinnetje heet Stiekel en zij is in veel opzichten het tegenovergestelde van Vlo. Ze ziet er bijzonder uit in haar sloopjurk en de gele zweetband om haar hoofd langs het knalrode stekeltjeshaar. Ze trekt zich van geen mens iets aan en ziet en hoort dingen die Vlo volkomen ontgaan. Dat is hij gewend, maar als ze tegen vliegen begint te praten, die vervolgens in zwermen op haar af komen, vindt hij het niet leuk meer.

Op school lopen nog meer vreemde types rond, zoals meneer Grubbe, de conciërge, die bepaald niet de vriendelijkste is. Pas later ontdekt Vlo dat dat een reden heeft. Dan is er Arjan, een grote pester, die wordt bijgestaan door Erik – nog gemener – en Dennis, een dikke meeloper. De moeder van Arjan is raar en voor Vlo angstaanjagend. Hij noemt haar de voodoomoeder. De ouders van Stiekel zijn trouwens ook heel bijzonder en het huis waar ze wonen zo mogelijk nog bijzonderder. Er groeit een complete boom in! Stiekel heeft dan ook een eekhoorn als huis-, ofwel als boomdier. Haar vader is nog geen 50 centimeter en beweegt zich op miraculeuze wijze van de ene plaats naar de andere.

Als Vlo ziet dat Arjans moeder met meneer Grubbe in gesprek is, vangt hij op dat zij met Stiekel wil praten. Dat lijkt hem niet goed toe en hij sleurt zijn vriendinnetje mee naar haar huis. Hij voelt dat de voodoomoeder weinig goeds met Stiekel van plan is. Hij vertelt haar vader dat Stiekel met vliegen spreekt. Eerst vindt haar vader dat prachtig, ieder familielid van hem kan met een bepaalde diersoort praten. Bij Stiekel zijn dat dus insecten, zelf kan hij met zoogdieren communiceren. Als zijn dochter meldt dat ze die vliegen soms niet begrijpt, zegt hij dat vliegen soms ongelooflijk kunnen zwammen. Ze moet zich dan niet opdringen maar wachten tot de insecten uit zichzelf naar haar toekomen.

Dan vertelt Vlo aan de vader dat Arjans moeder het op Stiekel heeft voorzien. Meteen laat hij de kinderen in de steek en is hij van het ene op het andere moment verdwenen. Vanaf dat moment ontrolt zich een verhaal dat per bladzijde spannender wordt. De vliegen beginnen zich steeds meer met Stiekel te bemoeien, er is het mannetje in de put dat een rol speelt en de voodoomevrouw heeft inderdaad kwade bedoelingen. Vlo merkt dat dingen aan alle kanten fout beginnen te lopen en weet aanvankelijk niet wat hij moet doen. Hij is immers keurig en braaf opgevoed!

Vlo en Stiekel vliegen zwammen is van begin tot eind een wonderlijk boek. Het is een oefening in fantastisch denken. In een prettig leesbare stijl laat Pieter Koolwijk de lezer alle hoeken van de fantasie zien langs de randen van de werkelijkheid. Langzaam voert hij de spanning op tot je het boek niet meer neer kunt leggen. De fantastische en kleurrijke illustraties van Linde Faas maken dit kinderboek compleet. Een aanrader om zelf, maar zeker ook om voor te lezen.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!