Fantasy in een heel nieuw jasje

Schim en Schaduw – Leigh Bardugo – Vertaling: Sandra Hessels – Blossom Books – 352 blz.

Schim en schaduw1Schim en Schaduw is het eerste deel in De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo. Bardugo is geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles. Ze is afgestudeerd aan Yale en woont in Hollywood. Naast schrijven, is ze ook visagiste van diverse Hollywoodproducties. Daarbij zingt ze ook in een bandje, Captain Automatic.
Schim en Schaduw is haar schrijversdebuut. Het tweede deel van de serie, Dreiging en Duisternis, is eerder deze maand ook uitgekomen. Deel drie, Val en Verlossing, verschijnt begin 2015. Een verfilming door David Heynman (van onder anderen Harry Potter) is in de maak.

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Mijn mening

Wat een geweldig boek is dit, zeg! De wereld is totaal anders dan de meeste Fantasiewerelden. De personages zijn sterk. Het plot is goed uitgewerkt. Waar is deel twee?

Schim en Schaduw speelt zich af in het rijke Rafka. In dit land zijn er twee legers. Het Eerste en het Tweede leger. Het Eerste leger bestaat uit gewone soldaten, het Tweede leger echter niet. Dit leger bestaat uit de Girsha, een soort magiërs. Om hierbij te horen, moet je over de gave beschikken om magie te gebruiken. Omdat niet iedereen met die gave geboren wordt, is het Tweede leger een elitekorps.

Zodra een kind acht jaar is, wordt hij of zij getest of het over Grishakrachten beschikt. Zo werd Alina Starkov ook getest. Zij werd negatief getest. Iedereen keek dan ook raar op toen ze op haar zestiende ineens bleek te beschikken over krachten om het licht te sturen. Zodra het bekend wordt dat Alina haar schip had gered toen ze zich op het duistere deel van land bevonden, wordt ze direct meegenomen naar de koning. Ze blijkt een lichtheerseres te zijn, de op één na machtigste Grisha en de enige van haar soort. Alina moet trainen om haar krachten onder controle te krijgen, wat nog niet zo eenvoudig blijkt te zijn…

De wereldopbouw van dit boek is echt geweldig. Het is een totaal vernieuwende wereld. Voor mij heeft alles een haast Russische sfeer. Ik denk dat dit vooral komt door de strenge winter, het adellijk huis en hoe de kleding en gebouwen beschreven worden. Dit ben ik nog nooit eerder tegengekomen in een boek en ik vond het dan ook erg interessant om hierover te lezen. Het is vrij lastig om binnen 350 pagina’s een goede wereld neer te zetten, zonder dat het afleidt van het daadwerkelijke verhaal. Toch is het hier gelukt. Ik heb het gevoel gehad dat ik ieder moment naar Ravka kon vertrekken om daar zelf te gaan wonen.

Iets waar ik wel tegenaan liep bij dit boek, was het inlevingsvermogen. Normaal heb ik er niet veel moeite mee om mij in te leven in een personage, maar bij dit boek had ik er iets meer moeite mee. De personages voelden echt aan, daar niet van. Ik kreeg alleen het gevoel dat het verhaal zich achter een soort glazen wand afspeelde, in plaats van dat ik er middenin zat. Aan het einde van het boek ging het inleven een stuk beter, dus ik hoop dat dat zich in deel twee voortzet.

Al met al ben ik erg te spreken over dit boek. Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel in deze serie. Hopelijk ben ik er net zo enthousiast over als Schim en schaduw!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!