Filosofisch prentenboek

Als ik een boek was – José Jorge Letria – Illustraties: André Letria – Book Island – 60 blz.

alsikeenboekwasHet komt niet vaak voor, dat je een prentenboek vindt dat eigenlijk ook erg geschikt is voor volwassenen, maar deze schrijver is het gelukt. Alhoewel je bij een prentenboek eerst aan kinderen denkt, lijken de makers iets anders in gedachten te hebben gehad. Het boek, de liefde voor het boek en voor lezen, en wat een boek allemaal voor je kan betekenen, staan hierin centraal. Dat dit een ode aan het boek is, wordt snel duidelijk. Op de achterkant staat te lezen: Als boek kun je bij iedereen thuis komen. Je kunt nieuwe werelden tevoorschijn toveren, levens veranderen.

Met je lezers de zeeën bevaren, op weg naar een onbewoond eiland. Maar … dat kan natuurlijk alleen als je gelezen wordt. Daarom is er één ding dat je als boek écht niet leuk vindt: stoffig worden in de kast.
De illustraties zijn eenvoudig en erg beeldend, ze zijn steeds een perfecte aanvulling op de tekst, die je laat nadenken over de vraag: Wat betekent een boek voor jou? Het boek heeft niet veel kleur, zoals je bij een prentenboek voor kleine kinderen wel zou verwachten. Het geheel is rustig en eenvoudig, wat niet wil zeggen dat het kinderen niet zal aanspreken, want de plaatjes zijn telkens erg grappig.

Ik las het samen met mijn oudste van tien, en daarna bespraken we wat de schrijver met de stukjes tekst zou bedoelen. Het werd zo een heel leuk, filosofisch nadenkproject. Best pittig voor een tienjarige, maar toen ze eenmaal doorhad wat de bedoeling was, vond ze het leuk om samen met mij de ‘puzzeltjes’ op te lossen.
Natuurlijk is het boek een perfect cadeau voor iedere boekenliefhebber, maar het leent zich ook uitstekend voor een stukje filosofieles in de klas, of thuis, op de bank. Wederom een bijzonder en niet alledaags prentenboek van deze uitgever!

Corine Gorter

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!