Frustraties van een beginnend puber

Lynn 2.0 – Anke Kranendonk – Lemniscaat – 201 blz.

lynn 2.0Anke Kranendonk (1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster. Kranendonk werkte als lerares, maar besloot toneel-, beweeg- en cameralessen te nemen. Ze speelde daarna de hoofdrol is de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle, en gastrollen in Goede Tijdens, Slechte Tijden en Goudkust. Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek: Van huilen krijg je dorst. Inmiddels heeft Kranendonk ruim 90 boeken op haar naam staan.

Lynn 2.0 is het tweede boek over Linda ‘Pinda’ Dijkhuizen. In Lynn! stelt haar gymlerares de vraag die Lynns hele leven op z’n kop zet: ‘Wie denk je wel dat je bent?’ Linda komt tot de conclusie dat ze alleen nog maar zichzelf wil zijn, maar dan een beetje leuker: gewoon Lynn!

In Lynn 2.0 maakt Lynn zich klaar voor de spannendste gebeurtenis van het jaar: het schoolkamp van groep acht. Maar er gebeurt al zoveel in haar leven. Ze krijgt – o nee toch – opeens van die rare vlinders in haar buik als ze aan Joeri denkt. Haar bikini is opeens te klein. En tot overmaat van ramp groeien haar tanden recht uit haar bovenkaak. Op kamp loopt alles uit de hand: het gekonkelfoes*, het gekeet en het groepjesgedoe. Lynn weet niet goed wat ze met alle chaos aan moet. Ze wil gewoon Lynn zijn, maar dan nΓ©t iets leuker: Lynn 2.0!

Ondanks dat Lynn 2.0 het vervolg is van Lynn!, is het boek goed apart te lezen. De personages zijn allemaal erg herkenbaar en daarom is een verdere introductie niet noodzakelijk. Lynn zelf is een de gewone, beginnende puber, met haar eigen problemen en frustraties: niets gaat zoals ze dat wil. En dan is er natuurlijk nog die beste vriend voor wie ze meer gaat voelen, die klasgenoot die denkt heel slim te zijn maar geen idee heeft wat ze zegt, de pestkop die eigenlijk heel onzeker is, de wildebras, en ga zo maar door.

Lynn 2.0 is ook erg grappig. Daarbij is de foto op de cover erg toepasselijk: je ziet de wanhoop van het meisje. Krankendonk heeft in het boek alle genante momenten van een puber goed te pakken gekregen, zoals jezelf niet goed onder controle hebben:

“Ook dit soort onzin kon ik niet in mijn opstel zetten. Ik zag het voor me: ‘Lynn lijdt aan wisselstoringen in haar hoofd. Minstens tien vadsige mannetjes bedienen daar knoppen waardoor Lynn rare dingen zegt, domme dingen doen en gemene gedachten denkt. Hoewel ze regelmatig de kwabbige heren de uitgang heeft gewezen, desnoods dwars door haar neusgaten, lijkt het alsof die buikige kereltjes er niet door kunnen. Dus blijven ze in haar hoofd ronddwalen, de brutale apen. Lynn blijft haar best doen om zelf de knoppen te bedienen, maar het is haar tot nu toe niet gelukt.’ ”

Kranendonk heeft met Lynn 2.0 een ontzettend leuk meidenboek geschreven, waarbij vooral de herkenbaarheid en de humor het goed zullen doen bij de jonge lezer. Het is een boek waar je zo doorheen bent. Het is niet makkelijk om het boek opzij te leggen, omdat je zo meegesleept wordt in het verhaal van Lynn. Je ziet wat zij ziet, en je voelt wat zij voelt. Alles klopt gewoon. Lynn 2.0 is een heerlijk boek!

Het woord ‘gekonkelfoes’ van de flaptekst heb ik zelf ook moeten opzoeken. Gelukkig gebruikt Kranendonk niet zulke moeilijke woorden in het boek zelf!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!