Geen doorsnee Young Adult boek

Seeker – Arwen Elys Dayton – Vertaling: Maria Postema – Van Goor – 337 blz.

Seeker-500x766Seeker is het eerste boek van de auteur Arwen Elys Dayton. Ze woont samen met haar man en drie kinderen aan de westkust van de Verenigde Staten. Voordat ze begon met schrijven van het boek, is ze naar zowel Schotland als Hong Kong gegaan om onderzoek te doen.

Quin, Shinobu en John ondergaan in Schotland al jaren een intensieve training om een Zoeker te worden. In tegenstelling tot John ronden Quin en Shinobu die succesvol af. Wanneer de twee echter de eed hebben afgelegd die hen tot een echte Zoeker maakt, komen ze erachter dat het nobele doel dat ze dachten na te streven, niet meer bestaat. Quin en Shinobu besluiten te vluchten om hun lot te ontlopen en kiezen allebei hun eigen pad. John is echter op zoek naar hen en de waardevolle athame die de Zoekers gebruiken, om recht te zetten wat er in het verleden met zijn familie is gebeurd. De allesbeslissende strijd om gerechtigheid barst los en Quin zal haar pad voor de toekomst moeten kiezen.

Mening

Seeker volgt het verhaal van de 15-jarigen Quin, Shinobu en John. Ze zijn alle drie in training om Zoekers te worden, een nobel beroep. Wat een Zoeker precies is, weten alleen diegenen die de eed hebben afgelegd. Zodra Quin en Shinobu eindelijk de eed mogen afleggen en erachter komen wat Zoekers precies doen, loopt alles net iets anders dan ze verwacht hadden van het beroep. Het tweetal besluit uiteindelijk om naar de andere kant van de wereld te vertrekken en om daar een nieuw leven te beginnen. John voelt zich verraden door de twee en gaat naar ze op zoek.

Het verhaal wordt verteld vanuit vier perspectieven, dat van Quin, John, Shinobu en Maud. De personages voelen erg realistisch aan, omdat ze zeker ook zwakke plekken hebben. Maud is een Vrees, een mythisch wezen die de Zoekers in de gaten houden. Vooral aan het einde van het verhaal begint haar rol vorm te krijgen. In het begin is haar verhaal nog vrij vaag en is het niet duidelijk wat Maud voor meerwaarde aan het verhaal levert.

Wat voor mij ook een erg groot pluspunt was in dit boek, was dat er niet één typische heldin is die het verhaal goed af laat lopen. In eerste instantie krijg je wel de indruk dat Quin die rol krijgt, maar verder in het verhaal neemt dat toch een andere wending.

De schrijfstijl is iets waar ik bij dit boek moeite mee had. Aan de ene kant leest het boek snel door, maar ergens is het soms ook onduidelijk en verwarrend. Soms werden stukken te snel verteld. Hierdoor was het verhaal voor een paar pagina’s lang lastig te volgen. Het kostte me dan ook meer tijd dan ik verwacht had om door het boek heen te komen. Dat terwijl het verhaal mij wel heel erg aansprak.

Met Seeker weet Dayton een sterk debuut neer te zetten. Het verhaal is meeslepend en spannend. De personages voelen zeer realistisch aan. Ondanks de iets verwarrende schrijfstijl, kijk ik erg uit naar het tweede veel van deze serie!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!