Gelijkwaardig vervolg van De 5de golf

De oneindige zee – Rick Yancey – Vertaling: Fanneke Cnossen – A.W. Bruna – 294 blz.

oneindige zeeRick Yancey komt uit Florida (VS). Hij studeerde Engels, waarna hij aan het werk ging als veldmedewerker voor de Interne Inkomstendienst. Aangemoedigd door zijn vrouw, bracht hij in 2004 zijn kennis van het Engels in de praktijk als schrijver. Sindsdien heeft hij drie boekenseries op zijn naam staan, waaronder de De 5de golf-boeken. De oneindige zee is het tweede deel van deze serie. In 2016 wordt de verfilming van het eerste boek in de bioscoop verwacht.

In De 5de golf leren we de 16-jarige Cassie kennen. Ze is op de vlucht voor de Aliens die de Aarde willen overnemen. De wezens hebben zo’n zeven miljard mensen vermoord en ze zijn nog niet klaar. Samen met Evan probeert ze haar kleine broertje Sammy te redden uit handen van ‘de Anderen’.

In De oneindige zee is het Cassie gelukt om Sammy te bevrijden, en is ze nu samen met Sammy’s ’team’ op de vlucht: Zombie (Ben), Pepper, Theekop, Dombo, Pondcake, Nugget (Sammy) en Sullivan (Cassie). Ze hebben de eerste vier golven overleefd, maar de vijfde is nog in volle gang. De mensheid staat aan de vooravond van totale vernietiging. Komt Evan nog terug? Moeten ze op hem wachten? Of moeten ze op zoek naar overlevenden en vluchten voor de vijand hen te pakken krijgt?

Omdat het boek een direct vervolg is, is mijn mening over het inhoud en de schrijfstijl vrijwel onveranderd sinds de eerste recensie. Op de perspectiefwisselingen van Yancey ben ik nog steeds niet dol. Opvallend is dat Pepper een nieuwe hoofdpersoon is geworden, waardoor zij dus in de ik-vorm haar verhaal mag doen. De humor uit De 5de golf waarover ik wel te spreken was, is ook in dit boek week terug te vinden.

“‘Ik wil mijn pistool terug,’ zei ze.
– ‘Waarom wil je je pistool terug?’
‘Zodat ik je kan neerschieten’
– ‘Dan krijg je je pistool zeker niet terug.’
‘Krijg ik hem wel terug als ik alle ratten doodschiet?’
– Ik zuchte. ‘Daar hebben we niet genoeg kogels voor.’
‘Dan vergiftigen we ze.’
– ‘Waarmee?’
Ze gooide haar handen in de lucht. ‘Okรฉ, we steken het hotel in de fik en verbranden ze allemaal!’
– ‘Een geweldig idee, alleen moeten wij hier toevallig ook wonen.'”

Qua inhoud gaat De oneindige zee verder waar De 5de golf gebleven was. En het avontuur van Cassie en haar oude en nieuwe vrienden is nog niet voorbij. Het verhaal dat Yancey ons wil vertellen, is een prima verhaal. En de boeken zijn dan ook prima tijdverdrijf. De oneindige zee is op zijn minst een gelijkwaardig vervolg op zijn voorganger De 5de golf.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris โ€“ Lo Cole โ€“ Vertaling: Mariella Manfrรฉ โ€“ De Vier Windstreken โ€“ 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!