Gelijkwaardig vervolg van De 5de golf

De oneindige zee – Rick Yancey – Vertaling: Fanneke Cnossen – A.W. Bruna – 294 blz.

oneindige zeeRick Yancey komt uit Florida (VS). Hij studeerde Engels, waarna hij aan het werk ging als veldmedewerker voor de Interne Inkomstendienst. Aangemoedigd door zijn vrouw, bracht hij in 2004 zijn kennis van het Engels in de praktijk als schrijver. Sindsdien heeft hij drie boekenseries op zijn naam staan, waaronder de De 5de golf-boeken. De oneindige zee is het tweede deel van deze serie. In 2016 wordt de verfilming van het eerste boek in de bioscoop verwacht.

In De 5de golf leren we de 16-jarige Cassie kennen. Ze is op de vlucht voor de Aliens die de Aarde willen overnemen. De wezens hebben zo’n zeven miljard mensen vermoord en ze zijn nog niet klaar. Samen met Evan probeert ze haar kleine broertje Sammy te redden uit handen van ‘de Anderen’.

In De oneindige zee is het Cassie gelukt om Sammy te bevrijden, en is ze nu samen met Sammy’s ’team’ op de vlucht: Zombie (Ben), Pepper, Theekop, Dombo, Pondcake, Nugget (Sammy) en Sullivan (Cassie). Ze hebben de eerste vier golven overleefd, maar de vijfde is nog in volle gang. De mensheid staat aan de vooravond van totale vernietiging. Komt Evan nog terug? Moeten ze op hem wachten? Of moeten ze op zoek naar overlevenden en vluchten voor de vijand hen te pakken krijgt?

Omdat het boek een direct vervolg is, is mijn mening over het inhoud en de schrijfstijl vrijwel onveranderd sinds de eerste recensie. Op de perspectiefwisselingen van Yancey ben ik nog steeds niet dol. Opvallend is dat Pepper een nieuwe hoofdpersoon is geworden, waardoor zij dus in de ik-vorm haar verhaal mag doen. De humor uit De 5de golf waarover ik wel te spreken was, is ook in dit boek week terug te vinden.

“‘Ik wil mijn pistool terug,’ zei ze.
– ‘Waarom wil je je pistool terug?’
‘Zodat ik je kan neerschieten’
– ‘Dan krijg je je pistool zeker niet terug.’
‘Krijg ik hem wel terug als ik alle ratten doodschiet?’
– Ik zuchte. ‘Daar hebben we niet genoeg kogels voor.’
‘Dan vergiftigen we ze.’
– ‘Waarmee?’
Ze gooide haar handen in de lucht. ‘Oké, we steken het hotel in de fik en verbranden ze allemaal!’
– ‘Een geweldig idee, alleen moeten wij hier toevallig ook wonen.'”

Qua inhoud gaat De oneindige zee verder waar De 5de golf gebleven was. En het avontuur van Cassie en haar oude en nieuwe vrienden is nog niet voorbij. Het verhaal dat Yancey ons wil vertellen, is een prima verhaal. En de boeken zijn dan ook prima tijdverdrijf. De oneindige zee is op zijn minst een gelijkwaardig vervolg op zijn voorganger De 5de golf.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!