Gerben de Bruijn las alles van Willem Brakman

Gerben de Bruijn (Schiedam, 1978) volgde het VWO in Vlaardingen. Na de middelbare school studeerde hij Nederlands in Leiden. Hij is afgestudeerd op de Nederlandse schrijver Willem Brakman. Sinds 2004 is hij werkzaam bij boekhandel Post Scriptum in Schiedam, waar hij alle voorkomende werkzaamheden doet, zoals inkopen, verkopen en schoonmaken als het zo uitkomt. Sinds enkele maanden tipt hij boeken voor het boekenpanel van boekenbijlage. Dat hij gelukkig getrouwd en vader van twee kinderen is, doet niet zoveel ter zake, maar is wel fijn voor hem. Zijn nieuwste hobby is thaiboksen.

Was je als kind al gek op boeken? Las je veel en wat waren je favoriete boeken en schrijvers?

Als kind las ik al veel. De namen die nu bij mij naar boven komen, zijn Arendsoog van Karl Nowee en de boeken van Thea Beckman. Al snel ging ik over op volwassen literatuur. In mijn vaders kast stond veel Maarten ’t Hart, dus daar ben ik maar mee begonnen.

Na de middelbare school ging je Nederlands studeren. Wat wilde je met die studie gaan doen?

Toen ik met studeren begon, was de situatie zo dat je na de studie, met een academisch denkniveau, makkelijk omgeschoold zou kunnen worden binnen een bedrijf. Dat bleek niet zo te zijn. Met mijn specialisatie Moderne Letterkunde hoopte ik ook bij een uitgeverij aan de slag te kunnen, maar daar solliciteerden blijkbaar meer mensen.

Je studeerde af op Willem Brakman. Wat betekende dat in de praktijk?

Het oeuvre van Brakman bestond, naar mijn idee, uit twee periodes: een modernistische en een post-modernistische. Mijn scriptie draaide voornamelijk om de vraag of er al kenmerken van de tweede in de eerste periode waren aan te wijzen en zo ja, welke dat dan waren. Reden om het hele oeuvre, meer dan vijftig (?) boeken, te lezen en te herlezen.

Ik neem aan dat je een liefhebber was/bent van het werk van Brakman, die een tamelijk kleine schare trouwe fans had. Vind je hem onderschat?

Ik was zeker een liefhebber van zijn werk, maar moet ook bekennen dat ik al een tijdje niets meer heb gelezen. Ik weet niet of ik hem onderschat vind. Er had wel meer aandacht voor zijn werk kunnen zijn, maar aan de andere kant is het ook echt voor fijnproevers. (en het is altijd leuk om dat over jezelf te kunnen zeggen.)

Verkoop je nog wel eens een boek van Brakman?

Nee, volgens mij is er ook bijna niets meer leverbaar.

Kreeg je toen je bij Post Scriptum begon een bepaalde afdeling toegewezen of moest je van alle genres wat afweten?

We hebben bij Post Scriptum een klein team en vanaf dag één wilde ik over alle genres iets weten.

Welke genres hebben, naast literatuur jouw persoonlijke voorkeur?

Ik heb maar één voorkeur, maar kinderboeken en spanning zijn in onze winkel ook erg belangrijk, dus uit die genres wil ik ook wel eens wat lezen.

Lees je zowel E-books als papieren boeken?

Ik lees (vrijwel) alleen op papier. Dat is echt en daarbij kan ik helemaal opgaan in het verhaal, zonder afleidingen.

Hoe kwam je bij Post Scriptum terecht?

Ik reageerde op een advertentie in het huis-aan-huisblad en gelukkig klikte het meteen met Ruud en Anja, mijn collega’s en de eigenaren van de winkel.

Je doet o.a. ook de inkoop. Welke factoren spelen een rol bij de inkoop van een titel voor de winkel?

In een volgorde waarvan het belang per titel kan verschillen: verkoopgeschiedenis van eerdere titels, omslag, de inhoud, het promotieplan en de overtuigingskracht en het enthousiasme van de vertegenwoordiger van de desbetreffende uitgeverij.

Vroeger maakten de literaire schrijvers de dienst uit in de top 60, maar er is een verschuiving gaande naar misdaadboeken, kookboeken en sportboeken. Zelfs kinderboeken komen nu in de top 60. Betekent dit dat je andere klanten in de winkel krijgt, dan pakweg 20 jaar geleden?

Wij hebben een grote groep vaste klanten, die al heel lang bij ons in de winkel komen. Daarvan ken je de smaak en weet je soms letterlijk wel boeken ze allemaal voor hun verjaardag hebben gekregen. Verder zijn spanning en kinderboeken voor ons altijd al een belangrijke genres geweest en vooral in de Kinderboekenweek pakken we met die laatste groot uit. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat er nu klanten naar de winkel komen die we voorheen niet zagen. De rol van het televisie is daar natuurlijk groot in. Elk beetje extra aandacht voor het boek is natuurlijk alleen maar goed.

Hebben jullie een goede en overzichtelijke kinderboekafdeling?

Het is, zoals gezegd, een belangrijk deel van ons assortiment.

Wat doet Post Scriptum zoal om klanten binnen te krijgen?

Sowieso begint het allemaal met klantvriendelijkheid; inleven in de klant. Dat zorgt voor een goede naam en positieve verhalen. Verder organiseren we lezingen en signeersessies. We laten ons gezicht zien op scholen en ook virtueel op Facebook. Ook daarmee kan je makkelijk klanten bereiken. Het gaat erom dat de klant het ons gunt; dat ze, op het moment dat ze een boek willen kopen voor zichzelf of als cadeau, ze aan ons denken. Daar moet je elke dag je best voor doen.

Veel boekhandels vullen naast de verkoop van boeken hun inkomsten aan met de verkoop van wijn of een koffiecorner. Is dat bij jullie ook zo?

Wij verkopen ook kantoorartikelen, wenskaarten, tijdschriften en cd’s. Dat zorgt voor een mooie aanvulling op de omzet.

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Bridget van der Puff en de spooktrein – Martin – Stewart – Illustraties: Georgien Overwater – Luitingh – Sijthoff – 296 blz. Bridget van der Puff is een dapper en avontuurlijk meisje dat nergens bang voor is. Als ze op de verjaardag van haar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Een ongelofelijke grote, ongelofelijke gevaarlijke leguaan – Pim Lammers – Illustraties: Natascha Stenvert – Querido – 32 blz. Als een jongen een familiefoto mee moet nemen naar school, ziet hij dat helemaal niet zitten. Hij besluit dus maar een tekening te maken, dan kan...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Koorddansen – Lieven Vandekerckhove – Uitgeverij Liverse – 146 blz. Alle goede dingen bestaan uit drie moet de Vlaamse auteur Lieven Vandekerckhove gedacht hebben. Na zijn debuut In schuifschrift van 2019 verscheen vervolgens in 2022 Van A tot Z, of toch bijna. Koorddansen bevat...
Lees verder Categorie: Columns & Korte verhalen
| Reageer!