Geslaagd geschenk van Van der Geest

Per ongelukt – Simon van der Geest – Illustraties Karst – Janneke Rogaar – Kinderboekenweekgeschenk van de CPNB – 96 blz.

Per ongelukt!De moeder van Ro is eigenlijk poolonderzoeker, maar omdat daar weinig werk in is, werkt ze als schoonmaker in het Museum van Bijna Briljante Uitvindingen. Ze wordt na een inbraak in dat museum gearresteerd vanwege de diefstal van een oud logboek. Dat logboek is van Salomon August Andrée, een Zweed die per ballon de Noordpool probeerde te bereiken, maar neerstortte en met zijn expeditiegenoten om het leven kwam. Er werd een oorbel gevonden van Ro’s moeder, maar ze ontkent iets met de diefstal te maken te hebben. Zo draait Ro’s moeder onschuldig de bak in. Ze zit gevangen in een vrouwengevangenis op een Waddeneiland en Ro gaat een plan bedenken om haar te bevrijden. Dat is kort samengevat het begin van Per ongelukt!.

Samen met klasgenootjes Archie en Lela bedenkt Ro allerlei plannen die, zoals het hoort in een kinderboek, mislukken om de spanning op te voeren. Uiteindelijk lukt het Ro toch om het eiland te bereiken en zelfs in de cel van zijn moeder te komen. Dan heeft Simon van der Geest een verrassende wending in petto. Een die ik niet zag aankomen.
Van der Geest heeft het thema goed te pakken met Het Museum van Briljante Uitvindingen en de knutselende en uitvindende kinderen, die eensgezind samenwerken om de moeder van Ro te bevrijden. Het is hem ook gelukt om het boekje nog een paar diepere lagen te geven. Het gaat om de kunst van het mislukken, want daar leer je van. Het gaat ook over vertrouwen en liefde. Ouderliefde, liefde van een kind voor zijn ouders, kalverliefde, want zowel Ro als Archie worden verliefd op Lela, het meisje met de duizend krullen, en ook nog liefde voor moeder Aarde.

Het hele verhaal is natuurlijk over de top en niet alles is heel aannemelijk gemaakt door Van der Geest, maar als je dat voor lief neemt, dan lees je een leuk, spannend boek, waar kinderen een paar uur in kunnen duiken. Er valt ook genoeg op te zoeken, want Salomon August Andrée heeft werkelijk bestaan en heeft zelfs een eigen museum in Zweden. Zo kan dit boekje weer leiden tot nieuwe ontdekkingen en wie weet aanzetten tot experimenten die misschien uitmonden in bruikbare uitvindingen. Dus als ineens de buurjongen in een ballon langs vliegt, niet de politie bellen of zijn ouders waarschuwen, maar gewoon lekker laten gaan.

Pieter Feller

Andere recensies

Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!