Gewoon een goede thriller

Kwetsbaar – Linda Jansma – De Crime Compagnie – 348 blz.

kwetsbaar jansmaLinda Jansma (1967) begon in 2009 manuscripten rond te sturen naar uitgeverijen, en het duurde niet lang tot De Crime Compagnie haar eerste boek Caleidoscoop uitgaf. Dit boek is in 2014 in een nieuw jasje gestoken, met Kwetsbaar als resultaat. Jansma is een publiekslieveling, maar ook professionele jury’s zijn gecharmeerd van haar schrijfstijl. Zo won Kwetsbaar – toen nog onder de titel Caleidoscoop – De Schaduwprijs, stond Tweestrijd op de longlist voor de Gouden Strop en Houvast op die van de Diamanten Kogel. Jansma’s vierde thriller Schuilplaats werd Beste Vrouwenthriller 2013.

Kwetsbaar: Vroeg of laat wordt de rekening voor oude fouten alsnog gepresenteerd. Zo ook bij Janine, de mooie en ambitieuze eigenaresse van Club Mercury in Amsterdam. Wanneer haar grote liefde voor de deur van de succesvolle dansgelegenheid wordt vermoord, stort haar wereld in. Wie wilde hem dood? Is haar leven en dat van haar dochter in gevaar?

De moord op Janine’s grote liefde Albert is niet het enige probleem waar Janine mee te maken krijgt. Maar ondanks de opstapelende ellende, is het verhaal niet overdreven zielig of zeurderig. Hoofdpersoon Janine heeft een sterk karakter en daarmee houdt Jansma ook de lezer op de been. De kracht van dit boek is dat je je als lezer zo sterk met Janine kan identificeren. Je hebt het idee dat je naast haar zit en leeft mee met alles wat ze doet. Het verhaal van Janine is indringend. En juist omdat zij zo sterk is, kun jij als lezer dat ook zijn.

Het plot van Kwetsbaar is daarbij ook nog (grotendeels) onvoorspelbaar. De vriendschap die als lezer sluit met Janine in combinatie met een spannend verhaal, maakt Kwetsbaar tot een echte pageturner. Gaat deze vrouw het overleven? En hoe loopt met af met dochter Nicole? Daar kom je maar op één manier achter. Lezen! Of wachten op de verfilming, want daarvoor zou Kwetsbaar ook zeker geschikt zijn.

Tenslotte nog een complimentje wat betreft de cover. De close-up van een vrouw met prachtige rode haren en de weerspiegeling van een stad in de ogen zijn zeer indringend.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!