Gewoon een goede thriller

Kwetsbaar – Linda Jansma – De Crime Compagnie – 348 blz.

kwetsbaar jansmaLinda Jansma (1967) begon in 2009 manuscripten rond te sturen naar uitgeverijen, en het duurde niet lang tot De Crime Compagnie haar eerste boek Caleidoscoop uitgaf. Dit boek is in 2014 in een nieuw jasje gestoken, met Kwetsbaar als resultaat. Jansma is een publiekslieveling, maar ook professionele jury’s zijn gecharmeerd van haar schrijfstijl. Zo won Kwetsbaar – toen nog onder de titel Caleidoscoop – De Schaduwprijs, stond Tweestrijd op de longlist voor de Gouden Strop en Houvast op die van de Diamanten Kogel. Jansma’s vierde thriller Schuilplaats werd Beste Vrouwenthriller 2013.

Kwetsbaar: Vroeg of laat wordt de rekening voor oude fouten alsnog gepresenteerd. Zo ook bij Janine, de mooie en ambitieuze eigenaresse van Club Mercury in Amsterdam. Wanneer haar grote liefde voor de deur van de succesvolle dansgelegenheid wordt vermoord, stort haar wereld in. Wie wilde hem dood? Is haar leven en dat van haar dochter in gevaar?

De moord op Janine’s grote liefde Albert is niet het enige probleem waar Janine mee te maken krijgt. Maar ondanks de opstapelende ellende, is het verhaal niet overdreven zielig of zeurderig. Hoofdpersoon Janine heeft een sterk karakter en daarmee houdt Jansma ook de lezer op de been. De kracht van dit boek is dat je je als lezer zo sterk met Janine kan identificeren. Je hebt het idee dat je naast haar zit en leeft mee met alles wat ze doet. Het verhaal van Janine is indringend. En juist omdat zij zo sterk is, kun jij als lezer dat ook zijn.

Het plot van Kwetsbaar is daarbij ook nog (grotendeels) onvoorspelbaar. De vriendschap die als lezer sluit met Janine in combinatie met een spannend verhaal, maakt Kwetsbaar tot een echte pageturner. Gaat deze vrouw het overleven? En hoe loopt met af met dochter Nicole? Daar kom je maar op één manier achter. Lezen! Of wachten op de verfilming, want daarvoor zou Kwetsbaar ook zeker geschikt zijn.

Tenslotte nog een complimentje wat betreft de cover. De close-up van een vrouw met prachtige rode haren en de weerspiegeling van een stad in de ogen zijn zeer indringend.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!