Glitter, glamour en huiswerk

Soapsop – Liza Sips – De Fontein – 237 blz.

soapsopLiza Sips begon al jong met acteren. Ze werd bekend door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook speelde ze in diverse films en televisieseries, onder andere in Penny’s Shadow en Het Huis Anubis. Verder schrijft ze blogposts en columns. Soapsop is haar eerste boek en is gebaseerd op haar eigen ervaringen als GTST-ster.

Pippa Roodenburg is zestien jaar en ze wil maar één ding en dat is acteren. Als ze auditie mag doen voor de populaire soap Liefde& Verraad kan ze haar geluk niet op. Tijdens de casting slaat de vonk over tussen haar en Mees Swart, de hunk van de serie. Blaire, de dochter van de zenderbaas, speelt ook in deze soap en eist Mees voor zich op. Als Pippa de rol krijgt werkt Blaire haar in alles tegen terwijl ze tegenover de media moeten doen alsof ze goede vriendinnen zijn. Daarnaast moet Pippa zorgen dat ze goede acteerprestaties neerzet, de nodige party’s aflopen, zorgen dat ze slaagt voor haar examen en vragen haar oude vrienden ook nog aandacht.

Het boek ziet er aantrekkelijk uit. De cover is een foto van een ster die door de pers wordt gefotografeerd. De binnenzijde is knalroze. Een echt meidenboek. Op de kaft staat een quote van het blad Girlz waardoor lezers van dit blad zeker nieuwsgierig zullen worden. De dertig zeer korte hoofdstukjes zijn allen voorzien van een pakkende titel omcirkeld door sterren. Het taalgebruik is eenvoudig en de zinnen kort en bondig soms wat kinderlijk. De karakters in het boek hebben niet veel diepgang. Voor de loop van het verhaal is het ook niet nodig dat de karakters uitvoerig worden besproken.

De hoofdfiguur Pippa is niet een meisje bij wie alles aankomt waaien. Je leest dat ze het moeilijk vindt dat ze weinig tijd heeft voor haar oude vrienden. Dat ze hard moet leren voor haar examen en lange dagen maakt op de set. Dat beroemd zijn niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Het is fijn dat de schrijfster het redelijk realistisch heeft neergezet en geen sprookje heeft geschreven. Door dit relativeringsvermogen kan menig lezeres zich ook in deze wereld wanen.

Lizs Sips heeft een jeugdroman geschreven voor meiden van ongeveer 12 tot 16 jaar die graag een kijkje achter de schermen willen nemen of zelf misschien dromen van een rol in een soap. Daar is ze zeker in geslaagd. Het verhaal leest snel, alsof je van een zeephelling glijdt, en naast de romantiek en jaloezie wordt het onbereikbare glitter en glamour wereldje tastbaar. De ervaringen die Liza Sips in haar boek deelt, geven je een kijkje in de soapkeuken en zo kom je te weten hoe die audities in zijn werk gaan en hoe het maken van zo’n serie gaat.

Conny Schelvis

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!