Een goed debuut met een origineel verhaal

Het raadsel van de papegaaien – Renate Mamber – illustraties: Rachelle Meijer – De Vier Windstreken – 167 blz.

Sebastiaan Quint woont in Port Royal, een piratenoord in Jamaica waar hij samen met zijn vader een dierenpraktijk runt. Hij vertelt hoe hij op een dag een schat vindt, een prachtige en zeer waardevolle diamant. Eigenlijk is de schat van de piraten, maar Sebastiaan besluit de diamant te begraven. Gewoon, ergens, op het strand. Hij doet een blinddoek voor en laat de papegaaien de plaats bepalen. Het lijkt hem leuk dat de piraten er ruzie over krijgen met elkaar en dan gaan vechten. Want niemand zal hem, de stille en verlegen jongen verdenken, toch?

Eén voor één komen de woeste piraten op een dag hun papegaaien brengen bij de dierenpraktijk. Er lijkt niets met de vogels aan de hand te zijn, maar toch staan de piraten erop dat de dierendokter voor ze zorgt. Als Tilda Evenings, de eigenaresse van het duurste drinkhuis van Port Royal later ook nog langskomt en de vogels wil lenen, weet Sebastiaan zeker dat er iets vreemds met de vogels aan de hand is. Hij besluit om achter het geheim te komen. Daarvoor hoeft hij alleen maar de boel af te luisteren. Gelukkig is hij een kleine jongen die nooit door iemand wordt opgemerkt. Althans, dat is wat hij altijd dacht.
Maar er is iemand, die hem wel ziet. Een mooi meisje in een prachtige jurk, het nichtje van Tilda Evenings. Zal hij haar kunnen vertrouwen, of verraadt dit mooie meisje hem? En dan is er nog de diamant, die hij had begraven. Dat blijkt niet zomaar een prachtige schat te zijn, maar één waar een duistere vloek op rust.

Op de voorkant prijkt een mooie, mysterieuze prent van Rachelle Meijer. Je ziet een schip in het donker aan de haven, en een meisje in een mooie jurk met een lamp in haar hand. De cover roept meteen vragen op. Wat doet dat meisje daar in het donker bij dat duistere piratenschip? Het boek bevat enkele gekleurde illustraties van Rachelle, die goed aansluiten bij het verhaal. Haar illustraties hebben een warme uitstraling, dankzij de kleuren en de ronde vormen die ze gebruikt.

Ik vind het een verrassend goed debuut. Het boek is niet alleen vlot geschreven, het verhaal is ook spannend, mysterieus en zo hier en daar erg grappig. Behalve dat wordt het verhaal door Sebastiaan op een originele manier verteld en heeft de schrijfster een prettige schrijfstijl. Het thema van het boek is origineel. Het is geen eng of gewelddadig piratenverhaal, zoals je misschien wel zou verwachten bij dit thema. Het boek gaat hoofdzakelijk over een schat en over een vreemde vloek, wat het verhaal heerlijk spannend en mysterieus maakt. De hoofdstukken zijn niet te lang, precies genoeg om elke dag een hoofdstuk te lezen. Het boek zal zowel jongens als meisjes aanspreken en dankzij de schrijfstijl en de afwezigheid van moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen een heel geschikt boek voor kinderen vanaf een jaar of tien.

Corine Gorter

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!