Goeie mix van spanning, humor en weetjes

Professor S. en de verslaafde koning – Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek – illustraties Mariëlla van de Beek – Volt – 188 blz.

Brian ligt al bijna te slapen als zijn beste vriendin Zhé hem belt. Haar opa – de bekende professor S. – is zoek en ze kan hem nergens vinden. Brian sluipt het huis uit en samen met Zhé’s hondje Pavlov gaan ze naar professor S. op zoek. Met opa’s tijdraket belanden ze in een vreemd land met de naam Breinstein. Er blijken allemaal mensen te werken met de vreemdste namen. Ieder van hen blijkt te refereren aan een gebiedje in de hersenen of aan diverse stofjes die een belangrijke rol spelen in hersenfuncties, prikkeloverdracht en het functioneren van het zenuwstelsel.

Brian en Zhé komen ook allemaal technische snufjes tegen die ze nog nooit hebben gezien en ze lopen olifanten tegen het lijf in de vorm van robots, want echte olifanten zijn allang uitgestorven. Dan blijkt dat ze niet alleen in een vreemd land verzeilt zijn geraakt, maar ook in een heel andere tijd: honderd jaar later!

Uiteraard moet er van alles beleefd worden voordat de twee kinderen opa vinden. En voordat ze weer thuis zijn, hebben ze nog van alles uit te vogelen over de verslaafde koning. Ook komen we te weten waarom Brian door Zhé Brain wordt genoemd.

Het boek zit vol grapjes en verwijzingen en laat kinderen (en hun ouders, leerkrachten en voorlezers) tussen de bedrijven door op een speelse manier zien wat voor invloed je zelf kunt uitoefenen op je gezondheid. Precies daar was het de makers van dit boek om te doen, en in deze opzet zijn ze zeker geslaagd. De informatie wordt niet alleen luchtigjes door het boek heen gestrooid, maar er zijn ook aparte pagina’s aan gewijd. Op deze pagina’s heeft illustrator Mariëlla van de Beek zich extra uitgeleefd in geestige en kleurrijke tekeningen, met veel tussendoorgrapjes, en korte, informatieve tekstjes. In het verhaal zelf is het Van de Beek en Diks goed gelukt om de wetenschappelijke kennis die Erik Scherder met hen heeft gedeeld, in toegankelijke en begrijpelijke taal om te zetten. Uiteraard zal deze informatie niet meteen allemaal blijven hangen, en dat hoeft ook niet. Je kunt de informatiepagina’s gemakkelijk terugvinden om ze later nog eens te bekijken.

Het was Van der Beeks eigen initiatief om contact op te nemen met Erik Scherder, die meteen voor dit boekidee te porren was. Schrijver Fred Diks, die zelf bij een ongeluk hersenletsel opliep en zich al een poosje verdiepte in de werking van de hersenen, werd aangezocht om het verhaal op te schrijven. Zo kwam de hele boel op een organische manier bij elkaar, en het is duidelijk dat er vanuit passie en met veel plezier aan dit boek is gewerkt.

Naar mijn smaak gaat het verhaal hier en daar een beetje geforceerd van A naar B en is het soms wat kort door de bocht, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een kleurrijk verhaal geworden, met een goeie mix tussen spanning, humor en weetjes.
Professor S. en de verslaafde koning zal bij een breed publiek in de smaak vallen en ik hoop dat dit ook het beoogde effect zal hebben op meer bewustwording over je gezondheid, en wat je daar zelf aan kunt bijdragen.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!