Heerlijke chicklit met alles er op en er aan

Laat me jou zijn – Petra Kruijt – Zomer & Keuning – 302 blz.

laat me jou zijnPetra Kruijt (1987) voltooide de School voor Journalistiek in 2008 en werd freelance journalist/tekstschrijver en redacteur. Ze schreef onder andere voor het tijdschrift Viva en deed redactioneel werk voor uitgeverij Kok en The House of Books. Haar debuutroman Gemma en Partners, is uit 2009 en een andere bekende titel van haar is De Mannenmaker .

Laat me jou zijn is het verhaal van twee zussen. Susan en Lisan Quadvlieg. Susan is succesvol: ze heeft een goede baan, een vriend die met haar wil gaan samenwonen en een kind met haar wil, maar daar is ze zelf nog niet aan toe. Ze wil de vrijheid proeven en laat alles achter zich door te verhuizen naar San Francisco.

Haar zus Lisan heeft dezelfde opleiding genoten, maar geen succes met haar werk en ook op persoonlijk vlak ontbreekt een relatie. Wat Lisan ook doet, ze heeft altijd het gevoel in Susans schaduw te staan en wat ze ook probeert, ze zal nooit zo succesvol worden als haar zus, denkt ze. Als Susan vertrekt en Lisan in haar woning mag verblijven, gaat er heel wat veranderen. Lisan solliciteert op de oude baan van haar zus en langzaam neemt ze het leventje van haar over…

Het verhaal strekt zich uit over zeven maanden en voor elk nieuw stuk wordt de maand genoemd met daar onder een korte Engelse zin. De zeven maanden staan voor de tijdsduur dat Susan weggaat. Ze heeft een verlengd visum, dus moet ze na een half jaar weer terug naar Nederland. De gekozen Engelse titels passen goed bij de hoofdstukken.
Vervolgens wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Lisan en Susan. De namen worden vermeldt boven de stukken. Door de wisseling van het perspectief krijg je een verschillende kijk op karakters in het verhaal en daardoor loopt het wat sneller en hebben de personages, zeker voor een chicklit, meer diepgang.

Laat me jou zijn is een heerlijk boek om mee op de bank te zitten en even weg te dromen uit het dagelijks leven. Te lezen over Susan die altijd heel braaf is en die dan heel impulsief naar de andere kant van de wereld vertrekt, zonder baan, zonder plan, gewoon om weg te zijn. En over Lisan die nu haar dromen uit ziet komen, omdat ze de oude baan en woning van haar zus kan overnemen. Hoe ze verandert van het kleine zusje tot een carrièrevrouw.
Alle ingrediënten voor een chicklit zijn in dit boek te vinden; de zusterstrijd en zusterliefde, de bezorgde ouders, de aan de kant geschoven geliefde, de nieuwe liefdes in hun leven, de bedrogen vriendin, jaloezie en uiteraard de liefde. Kortom een heleboel verschillende ingrediënten en verhaallijnen die goed samenkomen en het tot een lekker vlot leesbaar geheel maken.

Conny Schelvis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!