Heksenprocessen, hebzucht, manipulatie en pijn in Peelland

Duivelskwartier – Johan Otten – Uitgeverij Vantilt – 438 blz.

duivelskwartierCovertekst:
In de loop van de zestiende eeuw komt in Europa een grootschalige heksenvervolging op gang. Talloze vrouwen worden aangezien voor handlangers van de duivel: ze worden nagewezen, opgepakt en terechtgesteld. In 1595 laait een heksenjacht op in de Peel: binnen een paar maanden belanden 23 vrouwen op de brandstapel en komen er twee om in gevangenschap. Het oudste slachtoffer is 90 jaar en dement, het jongste een meisje van 12. Wat was de aanleiding voor deze vervolging en hoe kwam het dat die zich als een lopend vuur verspreidde? Johan Otten vertelt de aangrijpende geschiedenis op basis van authentieke documenten uit die tijd. Duivelskwartier beschrijft een genadeloze uitbarsting van overheidsgeweld en het huiveringwekkende lot van doodgewone dorpsmensen in een verhaal over burenruzies, achterdocht, heksenfeesten, toverij en manipulatie door machthebbers.

Over de auteur:
Johan Otten (1951) publiceerde als journalist veel over historische thema’s. Ook betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving vormde een rode draad in zijn werk. Beide aspecten komen in Duivelskwartier samen.

Mijn mening over Duivelskwartier:

Duivelskwartier is een boek dat propvol staat met zeer nuttige informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe het eraan toe ging tijdens de heksenprocessen in Peelland. Ik heb veel gelezen over heksenprocessen, maar nooit geweten dat er in Nederland zoveel mensen onschuldig zijn berecht en geëxecuteerd. Wat een vreselijke tijd was dat…
Het soms niet te volgen archiefmateriaal dat in Brussel bewaard is gebleven over deze periode, heeft de auteur niet alleen omgezet in goed leesbare taal, maar ook in een zeer prettig leesbaar verhaal. Hoewel ik aanvankelijk bang was dat het boek een opsomming van feiten zou zijn, ben ik verrast door het duidelijk te volgen en goed en helder geschreven relaas.

Het boek is soms zo levendig en gedetailleerd geschreven, dat ik me tijdens het lezen ervan heel goed kon inbeelden wat die arme mensen moeten hebben meegemaakt, alsof ik er zelf getuige van ben geweest. Naast de beschrijving van de processen, vertelt de auteur onder andere uitvoerig over de martelinstrumenten die men in die tijd gebruikte. Vreselijk hoe die mensen gepijnigd zijn om niet op waarheid gebaseerde bekentenissen los te krijgen. De snelle opeenvolging van gevangenneming, marteling en executie is adembenemend. De veroordeelden stonden er nagenoeg alleen voor. Je zou er nog de koude rillingen van krijgen. Het boek is rijkelijk geïllustreerd, de prachtige prenten trekken je mee in de tijd. Mooie cover. Al met al een boek dat ik graag en met veel aandacht heb gelezen. Betoverend goed geschreven, wat mij betreft.

Hilda Spruit

Andere recensies

Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!