Herkenbaar voor de mede-nerd

Nerds! – Emilio Guzman & Thijs van Domburg – Nijgh & Van Ditmar – 340 blz.

Emilio Guzman is stand-upcomedian en cabaretier. In 2010 won hij de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival en in 2014 de Neerlands Hoop. Ook is hij als stand-upcomedian regelmatig te zien bij Comedytrain in Toomler en als columnist te horen bij Spijkers met Koppen. Thijs van Domburg sloot zich in 2004 aan bij Comedytrain, won het Groninger Studenten Cabaret Festival en werd in 2012 genomineerd voor de Neerlands Hoop. Als tekstschrijver werkte hij o.a. voor Dit was het nieuws en Spijkers met Koppen. Tegenwoordig schrijft hij voor Zondag met Lubach en Klikbeet, en is hij terug bij Spijkers met Koppen — nu als columnist.

Emilio Guzman en Thijs van Domburg zijn nerds. Van alle kanten wordt hun al jaren duidelijk gemaakt dat ze niet helemaal normaal zijn. Als ze nou van die jonge, knappe, hyperintelligente wetenschapsnerds waren die bij DWDD over bitcoins komen vertellen… Maar nee, ze zijn échte nerds. Gamende, striplezende Lord of the Rings-kijkende nerds. Wanneer ben je er één en hoe kom je daarachter? Hoe ga je om met je nerdy kind, geliefde of collega? En schuilt er niet stiekem in iedereen een nerd? In Nerds! maken Emilio en Thijs je wegwijs in de wondere wereld van de nerd. Met vaart, humor en kennis van zaken laten ze zien dat nerd-zijn niets is om je voor te schamen en geven ze antwoord op prangende vragen als: wie is er beter – DC of Marvel? In welke volgorde kun je Star Wars het beste kijken? En wat is nu precies het verschil tussen een strip en een comic? Van superhelden, fantasy en sciencefiction tot action figures en bordspellen: dit boek is een ode aan de nerd. Geschreven voor doorgewinterde nerds, bijna-nerds, stiekeme nerds, en instapnerds. En voor normale mensen, die de nerd beter willen leren kennen!

Nerd zijn is iets waar je tegenwoordig voor uit mag komen, waar je zelfs trots op mag zijn. We leven in de tijd van de nerds. Op televisie, in de bioscoop, in de boekhandel, en vooral op internet nemen ze de wereld over. Marvel, Harry Potter, Star Wars, Game of Thrones, LARP’en, Dungeons & Dragons: populairder dan ooit tevoren! En daar haken Emilio Guzman en Thijs van Domburg handig op in met Nerds!.

Guzman en Van Domburg zijn naast nerds cabaretiers, en dat merk je. Met hun vele grappige observaties en een gezonde dosis zelfspot, nemen ze de lezer mee in de wereld van de nerds. Soms zijn de grappen een beetje over de top, dus neem liever niet alles te serieus. Met name lezers die Nerds! als een soort gebruiksaanwijzing willen gebruiken moeten hier en daar de uitspraken met een korreltje zout nemen. Maar dat maakt het boek in de basis niet minder leuk of herkenbaar voor de medenerd.

Nerds! is geen boek om in één ruk uit te lezen. Het is bijna een schoolboek, maar dan met meer humor dan je ooit op school zult zien. Het is wel veel van hetzelfde. Het is leuk voor de nerd om te zien dat je zeker niet alleen bent in je hobby’s en misschien steek je er nog eens iets van op, en het handig voor de niet-nerd om de nerd beter te leren kennen. Maar als je er rustig de tijd voor neemt, en tussendoor geniet van het lezen van andere boeken en het uitoefenen van je nerd-hobby’s, is het lezen van Nerds! wel de moeite waard.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!