Hersenkennis voor een breed publiek

Het superbrein-geheim – Margriet Sitskoorn – illustraties Leendert Masselink – Boom – 72 blz.

Ontdek de 10 gouden tips voor een goede hersenontwikkeling bij kinderen: de belofte van deze subtitel wordt in slechts tweeënzeventig pagina’s ingelost, wat ik precies de kracht vind van dit boek. In heldere bewoordingen, zonder overbodige poespas of langdradige uiteenzettingen, krijgt de lezer tips in handen die je meteen op kinderen kunt toepassen. Ook aan de kinderen zelf is gedacht: het tweede deel van het boek bevat een voorleesverhaal, waarin de tien tips op een kindvriendelijke manier worden herhaald. Dat hoofdpersoon Bonne nog een peuter is, zie ik niet als heel groot bezwaar, maar ik denk wel dat het belangrijk is om dit de doelgroep (naar mijn idee niet jonger dan een jaar of vijf) van tevoren even te melden. Vertel kinderen dat het weliswaar over een peuter gaat, maar dat de informatie die gegeven wordt juist heel interessant is voor als je wat ouder bent.

Sitskoorn beantwoordt in dit boek belangrijke vragen, bijvoorbeeld over hoe kinderhersenen zich ontwikkelen, hoe belangrijk de omgeving is voor die ontwikkeling, hoe belangrijk jij daar zélf voor bent en wat jij als ouder, opvoeder, leerkracht, oppas, etc. kunt doen om de hersenontwikkeling van kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een flink aantal tips die Sitskoorn geeft, zou je als open deur kunnen opvatten (bijvoorbeeld het belang van voldoende beweging en genoeg slaap), maar dat zou een te snelle aanname zijn. De hoogleraar klinische neuropsychologie legt namelijk glashelder uit waarom die punten niet alleen noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid maar ook voor een gezonde hérsenontwikkeling. Daar kennis over hebben en die kennis delen met kinderen, kan het een stuk makkelijker maken om de tips die Sitskoorn geeft een structurele plek in het dagelijkse leven te geven.

De beginletters van de tien tips (slapen, uitwaaien, praten, ervaren, bewegen, reageren, elkaar knuffelen, imiteren, niet stressen), vormen samen het woord superbrein. Het is misschien een beetje geforceerd om op die manier een boektitel te vormen, maar aan de andere kant is het ook een handig geheugensteuntje om de tips beter te onthouden. Weten dat jij een actieve rol kunt spelen in de hersenontwikkeling, vaardigheden en mogelijkheden van een kind, kan een mooie stimulans zijn om daar extra je best voor te doen.

Achter in het boek staan een paar interessante websites die je kunt bezoeken als je meer wilt weten over bijvoorbeeld de ontwikkeling van het brein, de invloed van slaap op de hersenen, slaaptips, en zo meer.

Ik kan dit boek iedereen die privé of professioneel met kinderen te maken heeft, van harte aanbevelen. Lees het echter niet alleen voor het welzijn van kinderen, maar ook voor dat van jezelf. We bezitten immers maar één brein, waar we de rest van ons leven mee moeten doen. Daar goed voor zorgen, al vanaf de kinderjaren, kan een hoop narigheid voorkomen en een goede gezondheid en meer levensvreugde genereren. Wie wil dat nou niet?

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!