Hersenkennis voor een breed publiek

Het superbrein-geheim – Margriet Sitskoorn – illustraties Leendert Masselink – Boom – 72 blz.

Ontdek de 10 gouden tips voor een goede hersenontwikkeling bij kinderen: de belofte van deze subtitel wordt in slechts tweeënzeventig pagina’s ingelost, wat ik precies de kracht vind van dit boek. In heldere bewoordingen, zonder overbodige poespas of langdradige uiteenzettingen, krijgt de lezer tips in handen die je meteen op kinderen kunt toepassen. Ook aan de kinderen zelf is gedacht: het tweede deel van het boek bevat een voorleesverhaal, waarin de tien tips op een kindvriendelijke manier worden herhaald. Dat hoofdpersoon Bonne nog een peuter is, zie ik niet als heel groot bezwaar, maar ik denk wel dat het belangrijk is om dit de doelgroep (naar mijn idee niet jonger dan een jaar of vijf) van tevoren even te melden. Vertel kinderen dat het weliswaar over een peuter gaat, maar dat de informatie die gegeven wordt juist heel interessant is voor als je wat ouder bent.

Sitskoorn beantwoordt in dit boek belangrijke vragen, bijvoorbeeld over hoe kinderhersenen zich ontwikkelen, hoe belangrijk de omgeving is voor die ontwikkeling, hoe belangrijk jij daar zélf voor bent en wat jij als ouder, opvoeder, leerkracht, oppas, etc. kunt doen om de hersenontwikkeling van kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een flink aantal tips die Sitskoorn geeft, zou je als open deur kunnen opvatten (bijvoorbeeld het belang van voldoende beweging en genoeg slaap), maar dat zou een te snelle aanname zijn. De hoogleraar klinische neuropsychologie legt namelijk glashelder uit waarom die punten niet alleen noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid maar ook voor een gezonde hérsenontwikkeling. Daar kennis over hebben en die kennis delen met kinderen, kan het een stuk makkelijker maken om de tips die Sitskoorn geeft een structurele plek in het dagelijkse leven te geven.

De beginletters van de tien tips (slapen, uitwaaien, praten, ervaren, bewegen, reageren, elkaar knuffelen, imiteren, niet stressen), vormen samen het woord superbrein. Het is misschien een beetje geforceerd om op die manier een boektitel te vormen, maar aan de andere kant is het ook een handig geheugensteuntje om de tips beter te onthouden. Weten dat jij een actieve rol kunt spelen in de hersenontwikkeling, vaardigheden en mogelijkheden van een kind, kan een mooie stimulans zijn om daar extra je best voor te doen.

Achter in het boek staan een paar interessante websites die je kunt bezoeken als je meer wilt weten over bijvoorbeeld de ontwikkeling van het brein, de invloed van slaap op de hersenen, slaaptips, en zo meer.

Ik kan dit boek iedereen die privé of professioneel met kinderen te maken heeft, van harte aanbevelen. Lees het echter niet alleen voor het welzijn van kinderen, maar ook voor dat van jezelf. We bezitten immers maar één brein, waar we de rest van ons leven mee moeten doen. Daar goed voor zorgen, al vanaf de kinderjaren, kan een hoop narigheid voorkomen en een goede gezondheid en meer levensvreugde genereren. Wie wil dat nou niet?

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!