Hersenspinnen van Emma

Up – Myrthe van de Meer – House of Books – 352 blz.

UpUp is het vervolg op Myrthe van de Meers eerste roman PAAZ, waarin ze de opname van Emma Nieuwenhuis op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis beschrijft. In Up wordt Emma weer opgenomen, tegen haar verwachtingen in. Eigenlijk zou ze een laatste gesprek met haar psychiater hebben. Ze voelt zich immers prima en gaat dan ook enthousiast naar dit gesprek. Dan blijkt dat haar eigen psychiater er vanwege persoonlijke omstandigheden niet is en krijgt ze een vervanger. Deze man, dokter Panjani, weet niet veel van Emma maar vindt haar wel erg opgewonden en druk. Als hij in het gesprek dan ook nog merkt dat ze van plan is om thuis al haar pillen in te nemen laat hij haar opnemen.

Emma denkt dat het allemaal een vergissing is, en dat ze weer snel naar huis zal mogen. Ze maakt kennis met haar medepatiënten, maar bemoeit zich zo min mogelijk met hen, ze heeft het veel te druk met haar werk. Ze werkt als redacteur bij een uitgeverij en moet een manuscript bewerken en sleept haar laptop overal mee naar toe.
Naast de diagnose Asperger die ze al had, wil Dokter Panjani uitzoeken of ze wellicht ook manisch depressief is. Emma raakt daarvan in paniek, want dat zou betekenen dat de depressies geen toeval waren. Er is dan geen sprake meer van een laatste keer maar ze zullen altijd terug komen. De rest van haar leven zal dan bestaan uit ups en downs.
Ze moet lijsten bijhouden van haar stemmingen en krijgt andere medicijnen. Die geven echter nogal heftige bijwerkingen en een zoektocht naar de juiste pillen begint.

Myrthe van de Meer beschrijft de gevoelens en hersenspinnnen ( zoals ze die zelf noemt) van Emma zeer overtuigend, je wordt meegezogen in het verhaal. De observaties van haar medepatiënten, de gesprekken met haar behandelaars en de verpleegkundigen zijn indrukwekkend en minutieus beschreven. De mensen die in de psychiatrie werkzaam zijn, wordt een spiegel voorgehouden en zouden dit boek eigenlijk allemaal moeten lezen. Door de zelfspot en humor die er ook in zit, wordt het nergens, ondanks het zware onderwerp, beklemmend. Je kunt het boek maar moeilijk wegleggen, door de meeslepende schrijfstijl wil je weten hoe het afloopt met Emma Nieuwenhuis. Up is een boek wat zich na het uitlezen nog dagen vastzet in je hoofd.

Nelleke Feller

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!