Hersenspinnen van Emma

Up – Myrthe van de Meer – House of Books – 352 blz.

UpUp is het vervolg op Myrthe van de Meers eerste roman PAAZ, waarin ze de opname van Emma Nieuwenhuis op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis beschrijft. In Up wordt Emma weer opgenomen, tegen haar verwachtingen in. Eigenlijk zou ze een laatste gesprek met haar psychiater hebben. Ze voelt zich immers prima en gaat dan ook enthousiast naar dit gesprek. Dan blijkt dat haar eigen psychiater er vanwege persoonlijke omstandigheden niet is en krijgt ze een vervanger. Deze man, dokter Panjani, weet niet veel van Emma maar vindt haar wel erg opgewonden en druk. Als hij in het gesprek dan ook nog merkt dat ze van plan is om thuis al haar pillen in te nemen laat hij haar opnemen.

Emma denkt dat het allemaal een vergissing is, en dat ze weer snel naar huis zal mogen. Ze maakt kennis met haar medepatiënten, maar bemoeit zich zo min mogelijk met hen, ze heeft het veel te druk met haar werk. Ze werkt als redacteur bij een uitgeverij en moet een manuscript bewerken en sleept haar laptop overal mee naar toe.
Naast de diagnose Asperger die ze al had, wil Dokter Panjani uitzoeken of ze wellicht ook manisch depressief is. Emma raakt daarvan in paniek, want dat zou betekenen dat de depressies geen toeval waren. Er is dan geen sprake meer van een laatste keer maar ze zullen altijd terug komen. De rest van haar leven zal dan bestaan uit ups en downs.
Ze moet lijsten bijhouden van haar stemmingen en krijgt andere medicijnen. Die geven echter nogal heftige bijwerkingen en een zoektocht naar de juiste pillen begint.

Myrthe van de Meer beschrijft de gevoelens en hersenspinnnen ( zoals ze die zelf noemt) van Emma zeer overtuigend, je wordt meegezogen in het verhaal. De observaties van haar medepatiënten, de gesprekken met haar behandelaars en de verpleegkundigen zijn indrukwekkend en minutieus beschreven. De mensen die in de psychiatrie werkzaam zijn, wordt een spiegel voorgehouden en zouden dit boek eigenlijk allemaal moeten lezen. Door de zelfspot en humor die er ook in zit, wordt het nergens, ondanks het zware onderwerp, beklemmend. Je kunt het boek maar moeilijk wegleggen, door de meeslepende schrijfstijl wil je weten hoe het afloopt met Emma Nieuwenhuis. Up is een boek wat zich na het uitlezen nog dagen vastzet in je hoofd.

Nelleke Feller

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!