Het echte verhaal over de held Podkin Eenoor

Podkin Eenoor – Kieran Larwood โ€“ Illustraties David Wijatt – Vertaling: Sofia Engelsman โ€“ Gottmer โ€“ 285 blz.

Podkin Eenoor is een fantasy verhaal over een dapper konijn, een echte held. Alle konijnen weten wie hij is en kennen ze de verhalen over zijn stoere avonturen. Hij is een echte mythe. De verhalen zijn hun eigen leven gaan leiden. Op Midwinternacht komt een oude bard aan bij de konijnenburcht van Doornwoud. Hij wil de konijnen daar het echte verhaal over Podkin Eenoor vertellen. De konijnen hangen aan zijn lippen en de bard begint het verhaal. Een verhaal vol spanning en avontuur. Het gaat van start als Podkin nog een jong konijn is en oog in oog komt te staan met de Goroms. Gevaarlijke konijnen die met behulp van magie knarsend metaal om hun lijf hebben en de andere konijnen verslaan en tot slaaf maken.
Met zijn kleine broertje en zijn zus slaat hij op de vlucht en ontmoeten ze de heks Brigid die vertelt over de natuurlijke magie en over hoe die de jonge konijnen kan helpen de Goroms te vlug af te wezen. Vervolgens beleef je met de Podkin een snel en spannend avontuur, over hoe dapper hij is, hoe hij zijn oor verliest en dat wraak niet altijd belangrijk is.

De mooie hardcover heeft een schitterende illustratie in donkere blauwe kleuren. Ook in het boek vind je een aantal zwart/wit illustraties, heel fijne tekeningen met veel details die goed bij het verhaal passen. De illustrator, David Wyatt, illustreerde eerder werk van onder andere J.R.R. Tolkien en Terry Pratchett. De zestien hoofdstukken hebben naast een nummering ook een goed passende titel en zijn niet te lang. Net als de zinnen en het woordgebruik waardoor ze goed aansluiten bij de doelgroep van middenbouw basisschool. Al moet ik wel zeggen dat sommige stukken in het verhaal best spannend en bijna eng zijn dus moeten de lezertjes niet al te bang zijn uitgevallen.

Hoewel het over een konijn gaat en het zich afspeelt in de dierenwereld zijn menselijke eigenschappen ze niet vreemd. Je zou ze zo als echte mensen kunnen zien. Misschien wil de schrijver ons wel een spiegel voorhouden. Onder het motto van het zijn dan wel konijnen, maar kijk eens naar de mensheid die kunnen net zo erg zijn. Maar dat is iets wat de oudere lezer er misschien uit zal pikken. De jonge lezers van het boek zullen zich heerlijk onder dompelen in het spannend avontuur.

Het laat zich lezen met de sfeer van een magisch sprookje en het is gelukkig pas het eerste deel van de trilogie zodat we nog niet zijn uitgelezen over de avonturen van Podkin.

Kieran Larwood, leraar op een basisschool, won met dit boek de Blue Peter Book Award 2017 in Engeland

Conny Schelvis

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. ยป Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne โ€“ Tess Gerritsen โ€“ Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel โ€“ 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote autoโ€™s, kleine autoโ€™s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep โ€˜Hoep!โ€™ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!