Het herstellen van de verbinding met onszelf

Weg van de pijn, de mind-body-connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen – Saskia de Bruin – AnkhHermes – 192 blz.

Dit boek is geschreven door een vrouw die zelf jarenlang leed aan pijnklachten. Zij is een ervaringsdeskundige die ongelooflijk veel heeft geprobeerd om te helen. Ze ontdekte het bestaan van TMS, Tension Myositis Syndrome. Een pijnlijke aandoening van spieren in de nek, schouders, rug en/of billen. Sarno, de ontdekker van TMS zegt dat de hele TMS-visie en haar helende kracht is gebaseerd op één eenvoudig idee: lichaam en geest zijn innig en hecht verbonden. De essentie is dat je leert voelen. Iets wat we in onze huidige Westerse maatschappij misschien juist niet willen. De term is later aangepast naar Tension Myoneural Syndrome. De aandoening kent ook andere namen, zoals Psycho Physiological Disorder (PPD), Diversion Pain Syndrome (DPS) of somatisatie. TMS is een goedaardig psychofysiologisch proces waarbij volgens Sarno een mild zuurstoftekort in spieren, pezen en/of zenuwen klachten genereert. Het proces wordt in gang gezet door psychische factoren die buiten het bewustzijn om bestaan. Vandaar het belang voor ons om te gaan voelen en om onze emoties te erkennen in plaats van weg te stoppen.

Wat me erg aansprak is dat de schrijfster aanraadt te stoppen met oud gedrag. We leven soms zo op de automatische piloot dat we amper nog doorhebben wat we eigenlijk doen en vooral: waarom we doen wat we doen. We leven in een hoofdige maatschappij, zo stelt de schrijfster, maar ons lichaam fluistert voortdurend. Wanneer we teveel vanuit ons hoofd leven merken we veel van het gefluister niet op. Laten we ons lijf, onze innerlijke natuur weer herstellen door er onze aandacht aan te schenken, zo roept zij op. Een onderwerp dat ik ook tegenkwam in de boeken van Dr. Joe Dispenza (‘Jij bent de placebo’) en hij herhaaldelijk aangeeft in zijn lezingen. Ook bij een cursus mindfulness leer je om weer te luisteren naar je lichaam en je meer gewaar te worden van de signalen die het je geeft. Iets wat nog niet zo makkelijk is om te leren, zo heb ik zelf gemerkt. We zijn het zo ontwend om te luisteren naar ons lichaam, het is gewoon heel ver van ons af komen te staan. We vinden het al snel zweverig, terwijl het dat allerminst is.

Het boek is ingedeeld in twee delen. In deel een vertelt Saskia over haar eigen ervaringen en haar persoonlijke zoektocht, die indrukwekkend te noemen is. Ik heb bewondering voor de vele methoden die ze zelf heeft uitgeprobeerd. Ook beschrijft ze het fenomeen TMS heel duidelijk, wat overigens achterin het boek nog eens wordt herhaald. Wat handig is, want in het begin is de term TMS nog een beetje onwennig. In deel twee worden de vele oefeningen verder uiteen gezet die zijn opgedeeld in verschillende onderwerpen. Zo begint ze met het beschrijven van diverse schrijfoefeningen. Ook mindfulness komt uitgebreid aan bod, evenals de adem, visualisaties en het doen van ontspanningsoefeningen. Haar boek werkt voor mij erg motiverend om de moed niet op te geven en de schouders er weer onder te zetten. Ze geeft zoveel oefeningen dat het vrijwel onmogelijk is om niet iets te vinden wat bij je past.

Ik ben erg blij met dit boek. Ik heb al veel, voornamelijk Amerikaanse boeken gelezen over het onderwerp pijnklachten in relatie tot onze denkgeest, maar ik had nog niet zo’n duidelijk boek van een Nederlandse auteur gevonden. Het voordeel van Nederlandse auteurs vind ik namelijk dat ze zo heerlijk nuchter schrijven. Saskia’s boek is makkelijk te lezen, ze heeft een fijne en luchtige schrijfstijl. Bovendien deelt ze veel persoonlijke ervaringen wat het boek extra kracht geeft. Het boek is zowel een zelfhulpboek als een naslagwerk. De schrijfster geeft zo ontzettend veel verschillende tips dat je op zoek kunt gaan naar een methode die bij jou persoonlijk past. Achterin haar boek staat een zeer uitgebreide lijst van andere boeken, waarin je meer informatie kunt vinden over de onderwerpen waar je graag meer over wil weten. Misschien heb je sommige van die boeken al gelezen, zoals ik. Saskia’s boek is in ieder geval niet een boek om te lezen en vervolgens weer te vergeten. Ik zou jezelf zeker de kans geven enkele van de oefeningen die ze beschrijft geruime tijd uit te proberen. Het is een boek dat je steeds opnieuw weer wilt lezen, omdat je dan weer toe bent een nieuwe laag van je ui te pellen, of om weer andere oefeningen uit te proberen. Zelf ben ik al een tijdje bezig met het doen van de schrijfoefeningen, sinds ik het boek ontving. Of ze ook helpen kan ik op zo’n korte termijn nog niet zeggen, maar wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat de struisvogelmethode die ik de afgelopen jaren heb toegepast in ieder geval niet werkt. Gun jezelf en je lichaam de kans om te helen, zou ik zeggen. Ik vind Saskia’s boek heel waardevol en ik hoop van harte dat het veel mensen met pijnklachten zal bereiken. Maar ook hoop ik dat het gelezen gaat worden door artsen en behandelaars, omdat de mind-body-connectie meer aandacht mag krijgen in onze Westerse gezondheidszorg.

Corine Gorter

Andere recensies

Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!