Het was waarachtig een zeemeermin!

Oceane – Frans van Duijn – Elikser – 190 blz.

oceaneFrans van Duijn (1963) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij woont in Haarlem en schrijft als freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften. Hij publiceerde verschillende jeugdboeken en schreef drie politieromans rond de vaste hoofdpersonen hoofdinspecteur Nagel en zijn assistenten Inge Kalk en Ab Fongers. Oceane speelt zich af aan de kust van Noordwijk aan Zee waar Frans zelf vandaan komt.

Oceane gaat over de dertienjarige Maksim. Maksim verzamelt skeletten en botten van alles wat in zee leeft. Net als zijn vader wil hij later als beroemd wetenschapper de geheimen van de diepzee ontraadselen. Uiteraard gelooft Maksim in de evolutie totdat kluizenaar Huug van der Niet in zijn leven komt.

Deze man heeft op het Noordwijkse strand een gruwelijke ervaring met een zeemeermin gehad. Deze zeemeermin heeft hij Oceane genoemd. Maksim zou het verhaal graag als flauwekul afdoen, maar de kluizenaar heeft harde bewijzen. En zo gaat Maksim toch op zoek naar iets wat hij eigenlijk niet kan geloven: het geraamte van een zeemeermin. De speurtocht voert hem naar een bunker in de Noordwijkse duinen en naar de diepzeebodem bij de Filippijnen.

De mooie diepblauwe kaft met een zwemmende zeemeermin er op heeft een mysterieuze uitstraling. Na het lezen over de inhoud is je nieuwsgierigheid geprikkeld, want wat voor bewijzen zou hij dan wel niet hebben voor het bestaan van een zeemeermin?

In korte hoofdstukken voorzien van passende titels wordt het avontuur van Maksim verteld. De schrijver heeft de nodige research gedaan en dat is zeker terug te vinden in het verhaal. Ik heb zelf bijvoorbeeld de Conus Gloriamaris opgezocht (de schelpjes die de oorbellen van Oceane zouden zijn geweest) en zo ook de theorie van de waterapen. Persoonlijk vind ik het iets extra hebben als er feiten en bestaande theorieën in een verhaal over mythische figuren terugkomen. Het geeft je net dat gevoel dat er misschien toch wel een beetje waarheid in zou kunnen zitten?

Maksim is een onzekere jongen die zich wil bewijzen, met name tegenover zijn vader. Ondanks zijn onzekerheid gaat hij dit avontuur dan toch aan waarbij sommige acties hem zelfs in contact met de politie doen komen. Hier volgt een leuke knipoog naar andere boeken van de schrijver. Dezelfde hoofdinspecteur Nagel, als uit zijn politieromans, komt hier Maksim aan de tand voelen. Maksim wil op onderzoek uit om de kluizenaar te helpen en moet hierbij zijn eigen angsten overwinnen en hoopt erkenning van zijn vader te krijgen.

Dit alles is geschreven in gemakkelijke bewoordingen. Het gaat over gewone mensen maar boeit meteen. Misschien juist wel omdat het gewone mensen zijn. De schrijfstijl is pakkend, Oceane leest als een spannend jongensavontuur, maar is zeker net zo leesbaar voor meiden als voor jongens.

Conny Schelvis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!