Het wilde westen, maar dan anders

West – Carys Davies – Vertaling: Nicolette Hoekmeijer – Meulenhoff – 173 blz.

Het verhaal speelt in het begin van de negentiende eeuw. Muilezelfokker John Cyrus Bellman, een dertiger met vlammend rood haar en een rode baard, heeft in een krant gelezen over de opgravingen van reusachtige mammoetbotten ergens in het westen van de Verenigde Staten. Hij scheurt het bericht uit de krant, bewaart het en leest het telkens weer. Het laat hem niet los en op een dag besluit hij op zoek te gaan naar de dieren waarvan hij hoopt dat ze nog ergens onontdekt in de wildernis leven. Hij laat zijn dochtertje Bess van negen jaar achter bij zijn stijve, ongetrouwde zus Julie die in zijn huis trekt. Samen met buurman Elmer Jackson zal zij de fokkerij bestieren. Bellman koopt een zwarte hoge hoed, verzamelt wat spullen van zijn overleden vrouw Elsie, die hij als ruilmiddelen wil gebruiken en vertrekt op zijn paard op zoek naar reusachtige beesten.

Omdat we als lezers al weten dat hij die dieren nooit zal vinden, moet Carys Davies alles uit de kast halen om er toch een spannend en boeiend verhaal van te maken. Dit doet ze goed door het krachtig neerzetten van de karakters en het opvoeren van bijzondere personages, zoals een jonge misvormde indiaan met de kromme benen met de naam Oude Vrouw In De Verte.

β€œOude Vrouw In De Verte was zeventien. Hij was niet erg blij met zijn naam, maar die had men hem nu eenmaal gegeven, dus zou hij het ermee moeten doen, totdat hij een andere naam kreeg.”

De jongen is het eigendom van de pelshandelaar Devereux die hem tijdelijk aan Bellman afstaat om hem te helpen naar het zoeken van de mammoeten. Iedereen is natuurlijk erg sceptisch over de ontdekkingstocht. Bellmans zus denkt dat hij van zijn dochter een wees zal maken en Devereux vindt Bellman wel dapper, maar toch ook een dwaas.

Aan zijn dochter Bess heeft Bellman verteld dat hij denkt zeker twee jaar weg te blijven, maar hij heeft haar beloofd om brieven te schrijven over zijn belevenissen. Naast het avontuur van Bellman dat vol ontberingen zit, lezen we ook over het leven van Bess, die zonder vader opgroeit in een klein dorp in het Oosten van de VS. Ze wacht op de brieven en brengt haar tijd door met de ezels en paarden en zo af en toe een bezoek aan de kerk en aan de bibliotheek waar ze eerst niet, maar uiteindelijk wel naar binnen mag. De dikke bibliothecaris heeft zo zijn eigen redenen om haar binnen te laten, want als Bess wat ouder wordt, beginnen haar vormen de aandacht te trekken. Niet alleen de bibliothecaris, maar ook buurman Elmer Jackson heeft een oogje op het jonge meisje laten vallen. Intussen wacht ze op de brieven van haar vader die maar niet komen.

Davies weet de spanning goed op te bouwen, hoewel een ervaren lezer wel een beetje voelt aankomen hoe het verhaal zal aflopen. Op de schrijfstijl valt niets aan te merken, die is mooi en je leeft echt mee met Bellman, Bess en Oude Vrouw In De Verte. Helaas zie je de constructie die Davies heeft bedacht een beetje door het verhaal heen schemeren. Een klein minpunt van deze verder prachtige en originele vertelling.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!