Hilarische avonturen van broer en zus

Miro & Tesla kiezen een beroep – Aby Hartog – Uitgeverij Menuet – 85 blz.

Aby Hartog heeft al meer dan twintig titels op zijn naam staan en is behalve schrijver ook illustrator. Hij schrijft naast verhalen, gedichten en novellen voor kinderen ook non-fictie. Al eerder konden we kennis maken met broer en zus Milo & Tesla in het boek Miro & Tesla doen alsof.  Dit keer kiezen ze een beroep, gelukkig om te proberen en doen ze alsof, want sommige beroepen zijn wel heel bijzonder.

Miro & Tesla zijn twee ondeugende jonge kinderen met heel, heel veel fantasie. Als hun ouders vragen wat ze later voor beroep ze willen gaan uitoefenen, worden ze aan het denken gezet. Ze beginnen als beroepenverzinner en gaan daarna van start met het bedenken van meer dan twintig beroepen die ze uiteraard moeten proberen om te kijken of ze die wel leuk vinden.

Als hun vader en moeder hadden geweten dat de kinderen zo enthousiast te werk zouden gaan, hadden ze zich nog wel even achter de oren gekrabd. Want het oefenen wordt heel serieus genomen. Als je dan als brandweerman, bejaardenverpleger, chirurg of goochelaar aan de gang gaat, brengt dat vreemde situaties met zich mee. Niet zo leuk voor papa en mama, maar des te leuker voor de lezertjes. Want het zijn stuk voor stuk grappige verhaaltjes geworden.

De zesentwintig voorleesverhaaltjes zijn lekker kort en humoristisch. Het zijn stuk voor stuk fijne stukjes om voor te lezen. Je ziet de hectische avonturen van de kinderen voor je, terwijl je leest. De korte dialogen lenen zich prima om met verschillende stemmetjes voor te lezen.  Waarin je lekker kunt overdrijven.

De illustraties van Herma Starreveld zijn net zo leuk als de verhalen. Er is bewust gekozen voor zwart/wit met hardroze accenten. Dezelfde kleur als de cover en de titels van de verhalen. Ze sluiten goed aan bij de verhalen en door deze kleurkeuze en layout is het een ‘rustig’ boek wat prettig leest. Een eigenwijze en originele tekenstijl, net zo eigenwijs als Miro & Tesla.

Een boek vol verhaaltjes waarbij de fantasie de vrije loop wordt gelaten, want naast serieuze ‘echte’ beroepen komen er ook verzinners, kiezers, bedenkers en gedachtelezers langs. Er zijn natuurlijk veel meer beroepen dan in dit boek staan, wie weet komt er nog een vervolg, want ik ben zeer benieuwd hoe de kinderen dat zouden invullen. Het verleggen van grenzen in combinatie met kinderlogica, waarbij zaken nogal letterlijk genomen worden, blijkt in dit boek een succesformule. Het boek sluit prima aan bij het kinderboekenweekthema voor 2021 en leent zich ideaal om in de klas een beroep te introduceren.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!