Hoe een schaapje wereldgeschiedenis schreef

Het vliegende schaap – Daphne Deckers – Moon – 191 blz.

het vliegende schaapDaphne Deckers heeft voor dit verhaal veel research gedaan. Ze baseerde Het vliegende schaap op waargebeurde feiten: Joseph en Etienne Montgolfier, zonen van een rijke papierfabrikant, waren de uitvinders van de luchtballon. Bij de allereerste officiële demonstratie op het paleis Versailles, op 19 september 1783, bestond de bemanning van de ballon uit een schaap, een eend en een haan. Het verhaal gaat over Georgette (Sjors), een eigenwijs schaapje dat op tragische wijze haar moeder verliest. Wanneer de kudde haar de rug toekeert, sluit ze vriendschap met Pulletje, een eend met veel praatjes, en Gallus, een haan met hoogtevrees. Na veel spannende verwikkelingen worden zij de bemanning van de allereerste ballonvaart. Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van Lodewijk XVI, en de levens van de dieren zij verweven met die van Joseph en Etienne Montgolfier.

Na een korte proloog wordt het verhaal verteld in eenentwintig korte hoofdstukken en afgesloten met een net zo korte epiloog. De hoofdstukken beginnen telkens met een illustratie van Annet Schaap die ook de uitnodigende cover heeft gemaakt. De illustraties passen goed bij het teksten en zijn zwart/wit.

De stijl waarop het verhaal is geschreven is grappig, vlot en met hier een daar een leuke woordspeling of knipoog, zodat het voor ouderen ook leuk is om (voor te ) lezen. Zo wordt bijvoorbeeld de hoogtevrees van de haan omschreven als verticale onzekerheid en wordt gezegd dat Marie-Antoinette haar hoofd niet overal bij heeft.

Het is best knap dat er heel veel thema’s voorbijkomen terwijl je nergens het idee hebt dat het te veel is. Zo is er het verdriet dat het schaapje Sjors heeft over het verlies van haar moeder en het niet bij de kudde horen, maar ook vriendschap, elkaar helpen en zelfvertrouwen ( je kunt ofdurft meer dan je denkt!). Naast het mysterie over wat er gebouwd wordt in de schuur en de enge wolven in het bos zitten er ook veel grappige stukjes in het verhaal. Op humoristische wijze krijg je ook nog wat geschiedenisles en dat maakt leren wel heel erg leuk!

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar) : Ik vind geschiedenis soms best interessant en omdat dingen uit dit verhaal echt gebeurd zijn, is dat cool en extra leuk om het verhaal te lezen. Het is niet moeilijk om te lezen. Er zitten geen moeilijke woorden in en is goed te begrijpen. Sommige stukjes zijn ook heel grappig en dat zou je niet verwachten als je de tekst op de achterkant hebt gelezen. Dus dat was wel een leuke verrassing!

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!