Hoe gaat het verder met de zussen?

Renate – Rita Spijker – Marmer โ€“ 263 blz.

Rita Spijker debuteerde in 2006 met het boek Kreukherstellend maar brak in 2007 echt door met de bestseller Tussen zussen. Renate is de langverwachte opvolger van Tussen zussen. Als je dat boek niet gelezen hebt, is het wellicht lastig om in het verhaal te komen. Wie is wie en wat voor problemen hebben ze? Gaandeweg valt e.e.a. wel op zijn plaats maar een korte introductie was wel prettig geweest. Renate is de oudste van vier zussen. Tessa, Marit en Anne zijn de andere drie. Ze delen veel lief en leed met elkaar via de Tussenzussen-app.

Renata nadert de vijftig en heeft sinds zeven jaar een relatie met Wim, uit haar eerste huwelijk heeft ze een zoon en dochter die beiden uit huis zijn. Als Wim de vakantie naar Malaga wil annuleren, omdat hij plotseling op werkcursus naar de Biesbosch moet, krijgt Renate het vermoeden dat hij vreemd gaat met zijn stagiaire Claudette. Op zijn verjaardag hing deze immers ook al steeds om hem heen.

Als Wim vertrokken is, huurt Renate een vakantiehuisje op een volkstuinencomplex om haar gedachten op een rijtje te zetten. Wat wil ze met haar leven, haar werk in het Hospice en wat voelt ze nog voor Wim? Haar zussen steunen haar en vinden het een moedig besluit. Al snel krijgt ze een telefoontje van haar goede vriendin uit Wales dat haar vrouw Sally ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. Impulsief besluit Renate naar Wales te vertrekken nu ze toch nog vakantie heeft en haar vriendin te steunen.

Ze maakt er een vakantietripje van en onderweg ontmoet ze de kunstenaar Bran. Er is meteen een aantrekkingskracht tussen hen en Renate wordt heen en weer geslingerd met haar gevoelens. Inmiddels vinden de zussen en haar volwassen kinderen dat ze ‘normaal’ moet gaan doen en ook Wim probeert Renate weer naar huis te krijgen. Maar moet ze Wim geloven dat er niks aan de hand is, hoewel de feiten hem tegen spreken, of moet ze kiezen voor het avontuur en de hartstocht?

Renate is een zeer toegankelijk boek wat zich makkelijk laat lezen. Er zitten wel veel lijntjes is, niet alleen de problemen van Renate maar ook die van haar zussen. Marit heeft ook huwelijksproblemen, Anne zit met een man die zich vrouw voelt en in de molen van transformatie zit en Tessa heeft op oudere leeftijd een tweeling gekregen. Daarbij ook de problemen in het hospice. Mijns inziens is het wat teveel van het goede. Rita Spijker wordt geroemd om haar zintuigelijke schrijfstijl en die zie je in Renate zeker terug. Ze schrijft verfrissend, met duidelijk taalgebruik en ik denk dat veel vrouwen dit boek met plezier zullen lezen.

Nelleke Feller

Andere recensies

en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch โ€“ Andrรฉ Stufkens en Clemens Verhoeven โ€“ Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
De boom die een wereld was – Yorick Goldewijn – Illustraties: Jeska Vertegen – Ploegsma – 96 blz. Dit boek is een filosoferende verhalenbundel over de wereld van en rondom een oude boom, tevens het onderwerp van het eerste verhaal: โ€œde boom was zo...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!