Hoe haal je meer uit je geld?

Hack je budget – Sara van Wesenbeeck – Lannoo – 207 blz.

Sara van Wesenbeeck is van vele markten thuis. Op de achterflap wordt ze een budgetexpert genoemd. “Ze selecteerde 365 beproefde en slimme tips en combineert deze met handige stappenplannen die je meteen geld zullen opleveren.” Ze schreef ook Rust in je huis en je hoofd, een boek over hoe je je leven door het aanleren van goede gewoontes overzichtelijk kunt maken. Het handboek voor de spitsuurvrouw een boek dat je leert om de spitsuurmomenten in huis en op je werk beter te managen. Er komt meteen de vraag in me op of die tips ook niet handig zijn voor de spitsuurman, want die bestaat vast ook. Hack je budget is niet speciaal bedoeld voor mensen (mannen en vrouwen) met weinig geld, maar ook juist voor mensen die wel genoeg verdienen – soms dubbele inkomens – maar toch aan het eind van de maand geld tekort komen.

Ik ken ze ook, laten we ze de ‘goedverdieners’ noemen, die toch meer uitgeven dan er binnenkomt. Een tip die ik zelf al tientallen jaren toepas is het bijhouden van de inkomsten en uitgaven, waarbij vooral de vaste lasten belangrijk zijn, want die bepalen hoeveel er per maand overblijft. Je kunt natuurlijk een budgetcoach inschakelen, maar Hack je budget helpt je al een eind op weg. Eén van de tips is het oversluiten van een hypotheek. Dit kan je in veel gevallen honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar opleveren.

Wesenbeeck deelt haar hoofdstukken met bezuinigingstips in in categorieën van besparingen van één tot meer dan honderd euro. De kleine besparingen zijn leuk, want vele malen een euro bezuinigen kan ook aardig oplopen, maar vanaf bladzijde 139 wordt het echt interessant met besparingen boven de honderd euro. De hypotheek heb ik al genoemd. Maar Wesenbeeck begint bij de grote besparingen op de auto. Het wegdoen van de auto bespaart op onderhoud, benzine, wegenbelasting en verzekering. Niet in alle gevallen kan de auto zomaar weg. Als ik om me heen kijk, hebben veel mensen die bezuiniging kennelijk niet nodig. De laatste jaren hebben mijn buurtbewoners niet hun auto weggedaan, maar juist een tweede auto aangeschaft die dan meestal bedoeld is voor de vrouw des huizes. Ik kan niet beoordelen of die auto’s allemaal echt nodig zijn of dat een E-bike – zoals Wesenbeeck suggereert – een goede vervanger zou kunnen zijn.

Een heel goede tip om meer dan honderd euro te besparen is: stoppen met roken. Dit levert niet alleen direct veel geld op, maar heeft een positief effect op de gezondheid en dat kan op latere leeftijd weer zorgkosten schelen. Verder zijn bruikbare tips om honderd euro of meer te besparen of binnen te harken: geen voedsel verspillen, geld claimen waar je recht op hebt (potjes bij het rijk of de gemeente), je verzameling verzilveren (munten of postzegels), tweedehands spullen kopen (kleren, meubels), lid worden van een bibliotheek, kleiner gaan wonen, kippen houden of onderhandelen over je salaris.

Extravagante tips zijn: de keukenrol in tweeën knippen (lijkt me behoorlijk moeilijk), plastic zakjes afwassen, je theezakje hergebruiken, een lucifer afstrijken in de wc om vervelende geurtjes te verdrijven. Een tip waar je wat durf voor moet hebben, is naar proefmonsters vragen bij de drogist.

Als je een behoorlijk salaris hebt en er toch niet mee uitkomt, maar ook als je een (lage) uitkering hebt, is dit boek handig. Door het toepassen van meerdere van de 365 tips, haal je in elk geval de aanschafprijs van dit boek er weer uit en het toch ook een leuke sport om geld over te houden?

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!