Hoe maak je een reuzenbrandnetel?

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist –Tosca Menten – Illustraties: Elly Hees – Van Goor – 189 blz.

dirkje bakkes brandnetelspecialistTosca Menten (1961) werd na de Kunstacademie lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Na dertien jaar besloot ze dat ze schrijfster wilde worden. In 1999 verscheen haar eerste kinderboek. Inmiddels is ze één van de populairste kinderboekenschrijfsters van Nederland. In 2012 schreef ze het kinderboekenweekgeschenk, maar ze is vooral bekend van de serie Dummie de Mummie. Deze serie is al in verschillende landen vertaald waaronder Polen, Italië, Bulgarije, Australië en Litouwen.

Inhoud: Dirkje Bakkes woont zo lang hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het gruwelijk mis..

In 23 korte hoofdstukken, met korte duidelijke zinnen, wordt het verhaal verteld over Dirkje en zijn avontuur op de brandnetelplantage. Uiteraard zijn er vreemde tongbrekende woorden als Dirkje zijn oom en tante een dictee geeft en als tante Griep haar tanden uit heeft is het even hardop lezen zodat je weet wat er staat, maar dit terzijde, want het is al snel zelf te lezen door de jongere lezertjes.

De voorliefde van Tosca Menten voor de verhalen van Roald Dahl komt om een hoekje kijken en daar ik zelf een groot fan ben van de grumor van Dahl en zijn sarcasme kon ik dit boek ook erg waarderen. Het eerste boek wat ik van Tosca Menten las was Villa Mosterd hier was de invloed van Dahl nog zeer herkenbaar, maar ondertussen zijn we veel verhalen verder en heeft Tosca Menten zeker haar eigen stijl ontwikkeld. Het knappe vind ik dat, ook al zijn er heel gemene personen die heel gemene dingen doen, ze het zo absurd en overtrokken weet te omschrijven zodat je wel met een glimlach door het boek heen gaat. De humor voert de boventoon en de fantastische illustraties en sprekende kaft door Elly Hees sluiten heel goed aan bij het verhaal.

Dirkje Bakkes gaat over een kleine held en een reuzenbrandnetel, zit vol humor en is een plezier om te lezen.

Conny Schelvis

Femke (12):
Het verhaal van Dirkje Bakkes is makkelijk te lezen en heel grappig. Ik moest hardop lachen om bijvoorbeeld de tanden van tante die telkens uit haar mond gaan en ook om de tekeningen van Elly Hees. Ik vind dat zij heel leuke tekeningen maakt.
Het is niet alleen maar lachen hoor. Dirkje heeft een geit waar iets vreselijks mee gebeurt. Toen dacht ik nog – waarom moet dat nu Tosca Menten – maar gelukkig neemt Dirkje wraak. Het is dan wel heel zielig en gemeen, maar Tosca schrijft het dan wel weer op een grappige manier op en dat vind ik wel knap. Ik vind het leuk dat Tosca een heel nieuw avontuur heeft kunnen maken over een nieuw figuur waar je ook weer erg om kan lachen.

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!