Hoe onderhoud je vriendschap?

Heertje en Meneertje – Elle van Lieshout en Erik van Os – Illustraties: Jan van Lierde – Rubinstein en Van Halewyck – 35 blz.

Heertje en Meneertje zijn twee kale, nekloze mannetjes met een rood helmpje waarop een soort fietslamp prijkt. Zo heeft Jan van Lierde ze afgebeeld. Ze zien eruit als bouwvakkers en hoewel je misschien zou denken dat Heertje wat deftiger is dan Meneertje, is er niet veel onderscheid. Heertje draagt een vlinderdasje en Meneertje een bril en een stropdas. Het zijn handige mannen, want samen bouwen ze in korte tijd een bouwkeet waarna het echte werk kan beginnen.

Eerst timmeren ze een ladder, maar daarna gaan hun wegen uit elkaar. Meneertje gaat de diepte in en wil naar de andere kant van de aarde. Heertje daarentegen bouwt een toren tot boven de wolken. Zo raken ze ver van elkaar verwijderd en dat vinden ze uiteindelijk niet leuk. Halverwege het verhaal komen ze elkaar weer eens tegen in de bouwkeet en dan komen ze erachter dat het niet zo gezellig is om dingen alleen te doen.

Het verhaal wordt aangeprezen als: “Een innemend, filosofisch en humoristisch verhaal over vriendschap.” Ik denk dat kinderen die het verhaal voorgelezen krijgen zeker kunnen glimlachen om de bijzondere illustraties van Jan van Lierde en ook om de kleine ontdekkingsreizen van de twee mannetjes. Ze proberen dingen waar kinderen ook over kunnen fantaseren. Het gaat er natuurlijk om dat als je een vriendschap in stand wilt houden er water bij de wijn gedaan moet worden. Het verhaal eindigt dan ook positief.

De tekst van Van Lieshout en Van Os bevat wat moeilijke woorden zoals ‘schafttijd’, ‘weekendje’ en ‘stevige bouwvakkersliedjes’ dus de voorlezer heeft hier en daar wel wat uit te leggen. Niet erg natuurlijk, maar hoe zing je een ‘stevig bouwvakkerslied’ als je kind erom vraagt? Het had niet misstaan als daar een voorbeeld van was gegeven. De ster van dit prentenboek is Jan van Lierde, met zijn wat ouderwetse stijl, vol grappige dieren en de mannetjes in allerlei standen, steelt hij de show.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!