Hoe snel is dat?

In volle vaart – Cruschiform – Vertaling Joke Linders – Rubinstein – 64 blz.

in volle vaartWist jij dat een alligator en een onderzeeër even snel zijn? Dat een haas makkelijk een hogesnelheidstrein bij kan houden? En dat een libel net zo snel vliegt als een haai kan zwemmen?
En weet jij wat het traagste dier van de wereld is?
Je leert het allemaal in dit toegankelijke prentenboek van Cruschiform.
Op iedere linkerpagina staat het aantal km/u vermeld. Op de rechterpagina tekeningen van onder andere voertuigen en dieren die deze snelheid kunnen bereiken. Zo zie je in een oogopslag dat een speedboot, nachtvlinder en fazant zich alle drie even snel kunnen voortbewegen, namelijk 80 km/u.
En dat zijn er drie die je zonder voorkennis niet op dezelfde pagina zou verwachten.

Bij de tekeningen is gebruik gemaakt van strakke lijnen en de drie kleuren blauw, geel en oranje. Alleen het noodzakelijke wordt weergegeven, geen mogelijk afleidende details in de tekeningen. Dat maakt dat je de informatie snel tot je kunt nemen, wat dan weer uitstekend past bij de inhoud.

Alle objecten in het boek zijn genummerd. Achterin staan de dieren, voertuigen en andere zaken uitgelegd. Zo leer je niet alleen over de snelheid van een karveel en moeflon, maar ook nog wat het precies zijn. Een heerlijk boek om in te bladeren; van voor naar achter en weer terug. En halverwege nog eens kijken wie of wat er ook alweer 250km/u kan halen.

Het prentenboek is gemaakt voor leergierige kinderen en snelheidsduiveltjes tussen de 6 en 9 jaar, maar ook leerzaam voor alle 9-plussers.

Nelly Hofman

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!