Ieder huisje draagt zijn kruisje

Poort naar het geluk – Kirstin Rozema – Ellesy – 150 blz.

Poort-naar-het-gelukPoort naar het geluk vertelt het verhaal van Annabeth Heuting en haar gezin. Annabeth is moeder van vier volwassen kinderen en vindt dat ze een moeilijk leven heeft. Ze is gehandicapt door een voetaandoening en haar echtgenoot Paul bemoeit zich zo min mogelijk met haar en het gezin. Alle vier de kinderen zijn het huis uit als zoon Bas een auto-ongeluk krijgt en in coma raakt. Ze neemt de zorg voor Bas op zich en haalt hem weer in huis. Dochter Barbara ligt in het ziekenhuis om een vroeggeboorte uit te stellen, dochter Suzan zit met haar vriend in het buitenland en dochter Myrthe probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden, althans volgens Annabeth.

Al lezende merk je dat deze Annabeth helemaal niet de zichzelf wegcijferende en zorgzame moeder is die ze aanvankelijk lijkt, maar komt ze juist over als een egoïstische vrouw die alles en iedereen naar haar hand wil zetten. Je krijgt begrip voor het gedrag van haar man en kinderen en vindt het niet zo vreemd dat ze zich af willen zetten tegen de grillen van deze vrouw. Het verhaal laat meerdere kanten zien en daardoor krijg je een goed beeld van de personen en waarom ze zo handelen.

Kirstin Rozema heeft een prettige stijl die lekker weg leest. Kleine kanttekening van mijn kant is, doordat elk gezinslid een eigen visie geeft over hun plaats in het gezin(met menig detail), er bij mij wat verwarring ontstond over de gezinssituatie. Ook vond ik dat er wel heel veel gebeurde. Ieder huisje draagt zijn kruisje, maar hier kwam wel heel veel op het bord van de familie. Alle drie de dochters hoogzwanger en alle drie met hun problemen en een zoon in coma. Op een gegeven moment vond ik het een beetje te veel om nog geloofwaardig over te komen, zoveel tegenslagen en ongeluk. Aan de andere kant zijn het wel deze tegenslagen die het gezin vormen zoals het is.

Aan het einde van het verhaal probeert de vader van het gezin de poort naar het geluk weer te openen (zoals hij het zelf letterlijk verwoordt), zodat ze na al die tegenslagen weer positief in het leven kunnen staan. Een goed gekozen titel dus bij het verhaal, want naar geluk streven we allemaal.
Het is de schrijfster gelukt om een verhaal neer te zetten waarbij uiteindelijk alles op zijn plaats valt en waarbij het einde een mooi afgerond geheel brengt. Al met al een prettige korte roman voor een paar uur leesplezier.
Conny Schelvis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!