Iedereen verdient zijn eigen boek!

Het boek van Hamlet – Hrefna Bragadottir – Vertaling: Clavis uitgeverij – Clavis – 30 blz.

Het boek van HamletHet boek van Hamlet is het eerste boek van de IJslandse Hrefna Bragadottir (nu woonachtig in Engeland). Het vertelt ons het verhaal van Hamlet die dol is op boeken en graag een boek wil dat over hem zelf gaat. Hij leest immers stapels boeken over stoere leeuwen, tedere beren en schattige konijntjes en hij kan ook van alles dus waarom zou hij dit niet vertellen in zijn eigen boek.

Als er een boekauditie is en hij al die dieren in een rij ziet staan, gaat hij na wat twijfel ook auditie doen. De jury vindt hem maar vreemd. β€˜Wat is het voor een dier? Daar kunnen we niets mee,’ zeggen ze. Teleurgesteld gaat Hamlet weg en denkt, moet ik dan veranderen in een pluizig konijn of een enge wolf? Als ik een boek wil schrijven, kan ik dan niet mezelf blijven?

Hamlet is een vertederend blauw wezentje. Een fantasiefiguurtje dat wat weg heeft van een vogel en die toch best weet wat hij wil. Je ziet hem slepen met stapels boeken en zijn wens is dus een eigen boek net als al die andere dieren. Elk dier heeft zo zijn bekende eigenschappen. Hamlet laat zijn eigenschappen langskomen en snapt niet dat de jury hem geen eigen boek gunt. Er is twijfel, veranderen of dan maar geen boek?

In dertig pagina’s wordt het verhaal verteld met mooie illustraties in zachte kleuren. Verschillende eigenschappen (eng, sterk, moedig, teder, schattig ) worden benoemd, maar vooral het doorzetten en jezelf blijven, wordt benadrukt.
Naast het verhaal is er op de illustraties zoveel meer te zien wat je als lezer meer mogelijkheden geeft tijdens het (voor)lezen. Je kan dingen benoemen, met het kind naar dingen zoeken en zo het boek telkens weer anders beleven.
Door de korte bondige tekst en de leuke stijl en illustraties, is het een prentenboek waar de kinderen niet snel genoeg van zullen krijgen en menigmaal weer op zullen pakken.

Conny Schelvis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. Β  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!