Iedereen verdient zijn eigen boek!

Het boek van Hamlet – Hrefna Bragadottir – Vertaling: Clavis uitgeverij – Clavis – 30 blz.

Het boek van HamletHet boek van Hamlet is het eerste boek van de IJslandse Hrefna Bragadottir (nu woonachtig in Engeland). Het vertelt ons het verhaal van Hamlet die dol is op boeken en graag een boek wil dat over hem zelf gaat. Hij leest immers stapels boeken over stoere leeuwen, tedere beren en schattige konijntjes en hij kan ook van alles dus waarom zou hij dit niet vertellen in zijn eigen boek.

Als er een boekauditie is en hij al die dieren in een rij ziet staan, gaat hij na wat twijfel ook auditie doen. De jury vindt hem maar vreemd. β€˜Wat is het voor een dier? Daar kunnen we niets mee,’ zeggen ze. Teleurgesteld gaat Hamlet weg en denkt, moet ik dan veranderen in een pluizig konijn of een enge wolf? Als ik een boek wil schrijven, kan ik dan niet mezelf blijven?

Hamlet is een vertederend blauw wezentje. Een fantasiefiguurtje dat wat weg heeft van een vogel en die toch best weet wat hij wil. Je ziet hem slepen met stapels boeken en zijn wens is dus een eigen boek net als al die andere dieren. Elk dier heeft zo zijn bekende eigenschappen. Hamlet laat zijn eigenschappen langskomen en snapt niet dat de jury hem geen eigen boek gunt. Er is twijfel, veranderen of dan maar geen boek?

In dertig pagina’s wordt het verhaal verteld met mooie illustraties in zachte kleuren. Verschillende eigenschappen (eng, sterk, moedig, teder, schattig ) worden benoemd, maar vooral het doorzetten en jezelf blijven, wordt benadrukt.
Naast het verhaal is er op de illustraties zoveel meer te zien wat je als lezer meer mogelijkheden geeft tijdens het (voor)lezen. Je kan dingen benoemen, met het kind naar dingen zoeken en zo het boek telkens weer anders beleven.
Door de korte bondige tekst en de leuke stijl en illustraties, is het een prentenboek waar de kinderen niet snel genoeg van zullen krijgen en menigmaal weer op zullen pakken.

Conny Schelvis

Andere recensies

De kerstwens – Katherine Rundell – Illustraties: Emily Sutton – Luitingh – Sijthoff – 64 blz. Bij een kerstverhaal heb je altijd een bepaalde verwachting over de inhoud. Voor dit verhaal dien je die verwachtingen echter tijdelijk opzij te zetten. Theo, de hoofdpersoon in...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!