IJzersterke en zenuwslopende thriller

Vermist – Sophie McKenzie – Vertaling; Jeske Nelissen – De Fontein – 279 blz.

VermistWat doe jij als je hele leven een leugen blijkt? Lauren is een redelijk doorsnee puber, afgezien van het gegeven dat ze geadopteerd is. Ze moet voor school een opstel schrijven met als thema ‘Wie ben ik?’. Dat zet haar aan het denken en ze vraagt haar moeder naar haar adoptiedossier. Haar moeder verstart en wil er niets over kwijt.
Ze besluit zelf op zoek te gaan naar haar biologische ouders, maar denkt totaal niet na over de gevolgen die dit kan hebben. Haar beste vriend Jam sleept ze overal in mee. Haar leven komt volledig op z’n kop te staan. Zeker wanneer ze achtervolgd en bedreigd wordt door iemand die koste wat kost wil voorkomen dat zij achter de waarheid komt.

Maar als ze haar echte ouders dan vindt, weet ze dan ineens wel wie ze is en waar ze thuishoort?

De voorkant van het boek laat een besneeuwd landschap zien. Twee figuren, waarvan eentje op zijn buik in de sneeuw, en een auto waarvan de achterlichten in de verte verdwijnen. Je zou denken dat de jongen op de grond aangereden is. Geloof me, het is nog veel erger dan dat.
Want er loopt een vrouw rond die wil voorkomen dat Lauren achter de waarheid komt. En als dat niet blijkt te lukken, loopt Lauren nog veel meer gevaar. Achtergelaten worden in de besneeuwde bossen is nog maar een topje van de ijsberg.

Een ware pageturner! Een ijzersterke en zenuwslopende thriller voor jeugd. Maar mocht je daar niet meer toe behoren, kun je het gerust pakken. Het is een topthriller! Vooruit, Lauren heeft de koppigheid en starheid van een echte puber, maar verder kun je gemakkelijk inleven in haar belevenissen. Het verhaal is geloofwaardig en het thema erg boeiend. Los van de spanning behandelt het op treffende wijze de impact van adoptie en kinderhandel.

Sophie McKenzie heeft met dit boek in eigen land diverse prijzen in ontvangst mogen nemen. Ik ben benieuwd hoeveel ze hier nog aan toe mag gaan voegen. Ze verdient het zeker.

Nelly Hofman

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!