IJzersterke en zenuwslopende thriller

Vermist – Sophie McKenzie – Vertaling; Jeske Nelissen – De Fontein – 279 blz.

VermistWat doe jij als je hele leven een leugen blijkt? Lauren is een redelijk doorsnee puber, afgezien van het gegeven dat ze geadopteerd is. Ze moet voor school een opstel schrijven met als thema ‘Wie ben ik?’. Dat zet haar aan het denken en ze vraagt haar moeder naar haar adoptiedossier. Haar moeder verstart en wil er niets over kwijt.
Ze besluit zelf op zoek te gaan naar haar biologische ouders, maar denkt totaal niet na over de gevolgen die dit kan hebben. Haar beste vriend Jam sleept ze overal in mee. Haar leven komt volledig op z’n kop te staan. Zeker wanneer ze achtervolgd en bedreigd wordt door iemand die koste wat kost wil voorkomen dat zij achter de waarheid komt.

Maar als ze haar echte ouders dan vindt, weet ze dan ineens wel wie ze is en waar ze thuishoort?

De voorkant van het boek laat een besneeuwd landschap zien. Twee figuren, waarvan eentje op zijn buik in de sneeuw, en een auto waarvan de achterlichten in de verte verdwijnen. Je zou denken dat de jongen op de grond aangereden is. Geloof me, het is nog veel erger dan dat.
Want er loopt een vrouw rond die wil voorkomen dat Lauren achter de waarheid komt. En als dat niet blijkt te lukken, loopt Lauren nog veel meer gevaar. Achtergelaten worden in de besneeuwde bossen is nog maar een topje van de ijsberg.

Een ware pageturner! Een ijzersterke en zenuwslopende thriller voor jeugd. Maar mocht je daar niet meer toe behoren, kun je het gerust pakken. Het is een topthriller! Vooruit, Lauren heeft de koppigheid en starheid van een echte puber, maar verder kun je gemakkelijk inleven in haar belevenissen. Het verhaal is geloofwaardig en het thema erg boeiend. Los van de spanning behandelt het op treffende wijze de impact van adoptie en kinderhandel.

Sophie McKenzie heeft met dit boek in eigen land diverse prijzen in ontvangst mogen nemen. Ik ben benieuwd hoeveel ze hier nog aan toe mag gaan voegen. Ze verdient het zeker.

Nelly Hofman

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!