IJzersterke karakters

Niet te stoppen – Angie Thomas – Vertaling: Aimee Warmerdam – Moon – 379 blz.

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een underground raplegende is.
Niet te stoppen vertelt het verhaal over de zestienjarige Bri die samenwoont met haar oudere broer Trey en hun moeder. Een moeder die vroeger verslaafd aan drugs is geweest en zich toen genoodzaakt voelde haar kleine kinderen bij hun opa en oma te brengen. Hoewel de grootouders niets te veel was, heeft Bri er toch nog steeds last van dat haar moeder haar in de steek heeft gelaten. Om die reden noemt ze haar moeder Jay en geen mama. Wanneer haar moeder zich maar even terugtrekt op haar eigen kamer verdenkt Bri haar ervan misschien toch weer te gebruiken. Maar inmiddels is haar moeder al acht jaar clean.

Zonder dat haar moeder het weet, maar wel tante Pooh en Bri’s beste vrienden Sonny en Malik, doet Bri mee aan een battle en heeft ze meteen succes. Bri hoopt met rappen genoeg geld te kunnen verdienen om uit de misère te komen. Het gezin heeft het niet gemakkelijk omdat geld altijd een probleem is. Hoewel Trey door bijbaantjes bijdraagt in de kosten is dat niet genoeg. Zeker niet wanneer moeder ook nog eens haar baan kwijtraakt. Toch is ze niet van plan geld aan te nemen van tante Pooh omdat dat drugsgeld is.

Wanneer Bri op school door twee bewakers tegen de grond wordt gewerkt omdat ze haar onterecht verdenken van drugshandel is voor haar de maat vol. Al de schrijnende ellende, al het onrecht waar ze steeds tegenaan loopt, de vooroordelen, de tegenstellingen, alles giet ze in een scherpe rap. Wanneer haar tante de rap hoort, wordt ze meteen haar manager en regelt ze een studio waar Bri haar nummer kan opnemen.

Hoewel Bri blij is met het nummer vindt ze het ook beangstigend om deze rap online te zetten.
“Misschien klinkt het stom, maar voor mij is het alsof ik naaktfoto’s online zet.”
Wanneer er thuis echter geen gas en elektra meer is, de koelkast echo zegt bij het opendoen en ze van voedselbonnen moeten leven, (een situatie die scherp en pijnlijk wordt neergezet) weet ze dat ze niet anders kan. Het nummer is direct een hit, maar niet iedereen is er even blij mee. Bri heeft zichzelf met dit nummer als crimineel neergezet, maar kan nu niet terugkrabbelen.

Na haar uiterst succesvolle debuut The hate U give, (dat meteen verfilmd is) waren de spotlights natuurlijk vol op Angie Thomas gericht toen ze haar tweede boek Niet te stoppen uitbracht. En wat staat ze daar geweldig in dat volle licht! Wat heeft ze weer een schitterend boek afgeleverd.
Een verhaal met ijzersterke karakters, een verhaal waarin ontzettend veel gebeurt, soms zoveel dat je geneigd zou zijn te denken dat het misschien wat te veel is, maar Thomas weet te verbinden en waar je over moet schrijven. Over racisme, zwarte jongeren, muziek, gangs, geweld, familiebanden, vriendschap, verbondenheid no matter what, hiphop, ontluikende liefde en “gewone” puberproblemen. En over een zestienjarig meisje dat tussen alle ellende door sterk en dapper genoeg is om haar eigen weg te vinden.
Kortom: Niet te stoppen is een prachtboek dat ongetwijfeld ook weer verfilmd zal worden.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!