In de strijd om vrijheid komt het verraad van binnen

Drägan Duma: Bondenoten & Verraders – Patty van Delft – Celtica Publishing – 325 blz.

bondgenoten--verraders-front-smallBondgenoten & Verraders is het tweede deel in de Drägan Duma-trilogie van Patty van Delft. Het derde deel, Het zwarte kristal, wordt in 2016 verwacht.

In de strijd om vrijheid komt het verraad van binnen…
Na de laatste afgeslagen aanval van de Morbiden is hun meester furieus. Nieuwe plannen om de macht over te nemen worden gesmeed.

Met de overstap naar Drägan Duma is Jill ontsnapt aan haar roerige bestaan op aarde. Ze durft weer voorzichtig te genieten van het leven, maar al snel breken er duistere tijden aan op deze parallelle wereld. Jill lijkt aangewezen om de leidster van Dragon Stone op te volgen, maar is zij wel Zij Die Hoort, zoals beschreven in de profetieën? Een Wijze van het Woud vertelt haar over een verrader tussen de mensen die zij net geleerd heeft te vertrouwen. Wie in haar omgeving spant er samen met de vijand?

De strijd tegen de Soulsnatcher en zijn Morbiden barst in alle hevigheid los en onwaarschijnlijke bondgenootschappen moeten worden gesloten om deze oorlog te kunnen overleven.
In het tweede deel van Patty van Delfts spannende trilogie Drägan Duma volgen de gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Verlies, moed, verdriet en haar moeilijke relatie met Skylar veranderen het examenjaar van de zestienjarige Jill in een chaotische achtbaan van belevenissen.

Mijn mening

Wauw, wat een boek! Bondgenoten & Verraders begint een paar weken na Zij die hoort. Jill is de tijd daarvoor in slechte staat geweest en heeft moeite om over de dood van haar beste vriend Kay heen te komen. Langzaam maar zeker weet ze er bovenop te komen en begint ze weer lessen te volgen. De relatie tussen haar en Skylar is nog even bruisend als aan het begin. De rust op Dragonstone wordt echter verstoord wanneer er een Scaleless (de geboren vijand van de draken) neerstrijkt en met verontrustend nieuws komt…

Het switcht op een paar punten van perspectief, wat mij heel erg aanspreekt. Zo leer je niet alleen de beweegredenen van de “good guys”, maar ook die van de “bad guys”. Het verhaal wordt op deze manier veel en veel interessanter en boeiender. De wereld krijgt zo veel meer diepgang en achtergrond. Bij een fictieve wereld ben ik altijd enorm benieuwd naar de achtergrond en geschiedenis en daar is zeker meer over bekend geworden.

Het verhaal bouwt zich aan het begin wel iets te langzaam op, merkte ik. Waarschijnlijk komt het doordat ik Zij die hoort een jaar geleden gelezen heb en ik tussendoor vele andere boeken gelezen heb. Ik moest gewoon weer even in de wereld komen, maar na een pagina of 50 was dat zeker weer gebeurd!

Jill groeit in dit boek heel erg. Waar zij in het begin nog erg zwak was door de dood van Kay, is ze aan het eind een heel stuk sterker geworden. Het gezegde “What doesn’t kill you, makes you stronger” gaat zeker op voor haar. Je merkt dat ze harder is geworden en zich minder snel ergens zorgen maakt om zaken waar ze geen invloed op heeft.

Kortom, ik sta te springen om Het zwarte kristal in mijn handen te krijgen. Het boek eindigde met een enorme cliffhanger. Ik moet gewoon weten hoe het verder gaat met iedereen, en wel nu!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!