In de wolken overleeft lock down

Inge Roos werd op 31 oktober 1972 geboren in Delft. Sinds 2005 is ze eigenaar van kinderboekwinkel In de wolken in Voorburg. Al meer dan twintig jaar bestaat de kinderboekwinkel en is een begrip in de regio. Inge is dol op reizen en, hoe kan het ook anders, op lezen. Samen met haar vijf medewerkers probeert ze de winkel overeind te houden in deze moeilijke tijden. Ze leveren advies op maat en bezorgen vanaf twintig euro de boeken aan huis. Hier kun je de website bekijken en als je wilt, kun je je abonneren op een tweewekelijkse nieuwsbrief. Vanaf februari 2021 is Inge Roos lid van ons boekenpanel

Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?

Bij ons thuis werd er veel gelezen, er stond een goed gevulde boekenkast in de huiskamer. We gingen elke week naar de bibliotheek, op vakantie werden stapels boeken in de kofferbak gepakt en we kregen op feestdagen als een verjaardag, de Kinderboekenweek of kerst steevast (ook) een boek cadeau. Mijn moeder is een echte boekenwurm, ik heb ongetwijfeld dat gen van haar geërfd.

Welke boeken las je als kind?

Wat las ik niét kun je beter vragen! De hele serie van Pinkeltje, De Vijf, alles van Annie MG Schmidt en Roald Dahl. Ik was groot fan van Guus Kuijer, Thea Dubelaar (van haar kreeg ik mijn allereerste handtekening!) en Veronica Hazelhoff. Historische boeken vond ik geweldig, o.a. die van Thea Beckman maar ook de ‘kommer & kwel’ serie van Lemniscaat heb ik verslonden.

Waar ligt je voorkeur wat betreft boeken voor volwassenen?

Ik lees ontzettend veel en heel divers. Historische romans, verhalen die gaan over families & relaties, biografieën, thrillers. Ik lees zelfs de sportboeken van mijn man als ik op vakantie door mijn eigen boeken heen ben.

Was het makkelijk om een boekwinkel te beginnen en waarom een kinderboekwinkel?

Ik kom uit de PR & Marketing-hoek en besloot op mijn 28ste te gaan doen wat ik altijd al wilde: iets met kinderboeken. Ik belandde als bedrijfsleider in een kinderboekwinkel, die toen net 2 jaar bestond. Na 5 jaar heb ik de winkel overgenomen, ik ben sinds 2005 eigenaar.

Ben je qua inkomen afhankelijk van de winkel?

Mijn man en ik werken allebei, en dat is nodig om in ons prachtige huis te wonen en samen met onze twee dochters te doen wat we willen.

Hoe koop je je boeken in? Waarom de ene titel wel en de andere niet?

Ik koop boeken in op smaak: mijn eigen smaak én die van mijn klanten. Ik kijk naar het samenspel tussen schrijver, illustrator en vormgeving. Het is een utopie om te denken dat je alle boeken die in de boekwinkel staan zelf altijd leuk of mooi moet vinden. Smaken verschillen immers. Ik vind de combinatie van ideologie en commercie altijd erg leuk. Er zijn boeken waarvan ik vind dat elk kind zou moeten lezen, en daar zijn we graag ambassadeur van. En er zijn boeken die heel erg veel kinderen lezen en daarom populair zijn. Ik maak wel een uitzondering: boeken met characters die op tv komen, staan niet in de winkel. Die vind je vaak ook bij de Kruidvat of Blokker. Maar die bestel ik natuurlijk zonder aarzelen voor een klant als dat gewenst is.

Geef je wel eens boeken extra aandacht die in de media geen of weinig aandacht krijgen?

Jazeker. Er worden naar mijn mening te veel boeken uitgegeven: titels krijgen tegenwoordig amper tijd om zich te bewijzen. Het mag best een onsje minder, vind ik, de levensduur van sommige titels is kort. Elke week komen er nieuwe boeken binnen, en die kun je niet allemaal op de toonbank leggen. We proberen altijd een mix te laten zien van populaire titels én titels die wat ondergesneeuwd raken, fysiek & online.

Hoeveel boeken heb je ongeveer in de winkel staan?

Rond de vijfduizend.

Elke schrijver wil dat er stapels boeken in een winkel liggen, maar er staan ook veel boeken in de kasten. Krijgen die wel aandacht of haal je de omzet voornamelijk uit de bestsellers?

Omdat wij advies op maat geven, en persoonlijk met de klant in gesprek gaan, zie je dat we veel uit de kasten halen. Zowel voor de grote als voor de kleine klanten. Klanten die uitgebreid komen kijken en zich willen laten adviseren, laten we vaak toch net even wat andere boeken zien dan de stapels van populaire titels die er natuurlijk ook liggen.

Ten tijde van dit interview is de winkel dicht vanwege de lock down. Krijg je voldoende compensatie en zal de winkel het overleven?

We gaan het zeker overleven, daar is geen twijfel over. Als de lock down ten minste niet nog een half jaar gaat duren! Op dit moment is er nog weinig bekend over de compensatie en wat je uiteindelijk mag ‘houden’. Feit is dat we nu 3x zo hard werken voor veel minder resultaat. Maar als ik zie hoe het in andere boekhandels of andere branches gaat mag ik echt niet klagen. We hebben een heel behoorlijk 2020 gehad.

Vragen: Tiny Fisscher en Pieter Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!