“In theater maken, schrijven, zingen en spelen komen mijn passies bij elkaar”

Ruth Bakker is een artistieke duizendpoot. Ze is zangeres, actrice, auteur, poppenspeelster en theatermaakster en geestelijk moeder van het stoere en eigenwijze meisje Loet. Ze is geboren en getogen in Almelo, waar ze al jong begon met zingen en acteren. Als docent in het (speciaal) onderwijs maakte ze veel gebruik van haar creatieve talenten en bleef ze zich daarnaast ontwikkelen als artiest. In 2005 kreeg ze de kans om professionele lessen te volgen aan de Vocal & Dance Academy in Den Haag. Ook volgde ze het opleidingstraject Poppenspel bij de Proeve in Amsterdam. Ze studeerde af op de richting muziektheater en schreef haar eerste solovoorstelling Geluk, waarin ze liet zien dat ze niet alleen kan zingen en acteren, maar ook het pianospel en poppenspel beheerst. Ze kreeg lovende reacties. Ruth is met haar familietheatervoorstelling Loet Moet uitgeroepen tot Rabo Jonge Talentvolle Theatermaker.

In het theaterseizoen 2015-2016 zal Ruth op de planken staan met de opvolger van Loet Moet, namelijk Loet broedt. Daarnaast zal ze dan ook te zien zijn in de familievoorstelling De Sprookjeskoningin, waarin ze met muzikant Ad Grooten op het toneel zal staan Momenteel is ze bezig met het ontwikkelen van een nieuwe muziektheatervoorstelling voor volwassenen, genaamd KEU(r)S die in 2017-2018 op de planken komt

Uit wat voor gezin kom je? Werd er veel gelezen?

Ik kom uit een liefdevol en hardwerkend gezin waarin veel werd gelezen. Mijn ouders lazen graag en mijn moeder las mijn zusjes en mij elke avond voor het slapen gaan voor. Heerlijk vond ik dat. Vooral Jip en Janneke was geliefd! Toen we wat ouder werden was er een periode van strips: Donald Duck en Suske en Wiske.
En vanaf een jaar of tien las ik tot diep in de nacht door met een klein lampje onder m’n dekbed. Vooral Blauwe Plekken van Anke de Vries heeft destijds veel indruk op me gemaakt, net als Matilda van Roald Dahl. Die laatste lees ik nu voor aan mijn dochter Lima voor het slapen gaan.

Was je als kind ook al bezig met schrijven en toneelstukjes bedenken en spelen?

Als ik eenmaal aan het schrijven was, vond ik dat heerlijk, ik heb schriftjes vol met verhalen. Als kind verkleedde ik me graag, verzon (poppenkast)verhalen en ik zong veel. Dansjes bedenken op liedjes van Kinderen voor Kinderen en dan optreden voor m’n familie of op talentenjachten en musicals op de basisschool en later op de HAVO, Het Noordik. Zo won ik toen ik een jaar of negen was samen met een vriendin de eerste prijs met een poezenliedje van Kinderen voor Kinderen. Marga Bult reikte de prijs uit en ik barstte in huilen uit van blijdschap, en van de spanning. Dat gevoel kan ik me nog zo goed herinneren. En dat komt altijd na een optreden weer een beetje naar boven.

Je was eerst leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs en nu theatermaker, actrice, zangeres, poppenspeelster en schrijver. Wat heeft je doen besluiten om die switch te maken? Was dat makkelijk om te doen?

Ik heb al van kleins af aan veel en graag gezongen en toneel gespeeld, dus het voelt voor mij niet als een switch, maar meer als een logische keuze waarin ik mijn hart volgde. Ik ben gek op kinderen en voel meestal direct een band met ze. Of dit nu op het toneel is, in de klas of in het dagelijks leven. Terwijl ik in het speciaal onderwijs werkte heb in de avonduren de PABO gedaan waarna ik een paar jaren als docent heb gewerkt. Hier gebruikte ik al veel drama en muziek om kinderen te bereiken. Toen ik de kans kreeg om een professionele muziektheateropleiding te volgen in Den Haag (Vocal&Dance Academy) twijfelde ik geen seconde en ben ik mijn hart achterna gegaan. In theater maken, schrijven, zingen en spelen komen al mijn passies bij elkaar en kan ik hierin zowel kinderharten als volwassen harten raken, waardoor ik zelf weer geraakt word. Magisch!

Is het de bedoeling dat de boeken die je gaat maken altijd worden gekoppeld aan een theatervoorstelling?

Het eerste kinderboek Loet Moet is inderdaad gekoppeld aan de gelijknamige theatervoorstelling. Voor de volgende familievoorstelling Loet broedt bestaan er ook al plannen voor een boek. Daarnaast heb ik nog veel andere schrijfideeën in mijn hoofd die niet perse aan een theatervoorstelling zijn gekoppeld. Dus we kunnen alle kanten op 😉

Je bent uitgeroepen tot Rabo Jonge Talentvolle Theatermaker. Wat houdt dat in?

Dit was een wedstrijd waar ik eigenlijk bij toeval was ingerold, omdat ik graag met m’n familievoorstelling ‘Loet Moet’ wilde spelen op een festival. Ik had toen nog geen idee hoe het allemaal werkte en overal was de programmering al lang rond. Toen ik werd gevraagd om ‘Loet Moet’ te laten zien op een pitch van de Rabobank, waarmee ik een plekje op een festival kon verdienen, aarzelde ik dan ook geen minuut.
Toen ik daar in m’n eentje aankwam zag ik de andere deelnemers met familie en vrienden klaar staan. Ik had geen idee en deed m’n ding. En tot mijn verbazing won ik ook nog! Hiermee kreeg ik erkenning voor m’n familievoorstelling Loet Moet en zorgde de Rabobank eenmalig dat ik vier dagen op het festival kon spelen. Daarna ben ik bijna overal waar ik maar kon spelen gaan spelen en uiteindelijk in de theaters, bibliotheken en op festivals zoals de Boulevard en de Parade terechtgekomen.

Je dochter Lima is een van je inspiratiebronnen. Zegt ze ook wel eens dat ze iets niet leuk vindt wat je hebt gemaakt of dat je het anders moet doen?

Lima is inderdaad mijn grote inspiratiebron. Kinderen inspireren me sowieso enorm. Hoe eerlijk en nieuwsgierig ze alles in het leven aanpakken. Dat probeer ik ook te blijven doen. Door m’n dochter blijf ik nóg makkelijker genieten van alle kleine dingen in het leven. Heerlijk hoe ze zo enthousiast en soms nog zo onbevangen in het leven staat. Lima gaat graag mee naar m’n voorstellingen en in Loet leest voor speelt ze soms op toneel mee als de ‘allerbeste-bladzijde-omslaaster-ter-wereld’. Daarnaast probeer ik thuis soms wel eens nieuwe dingen voor of met haar, waaruit leuke nieuwe ideeën kunnen ontstaan.

Zitten er nog meer boeken in de pen? Heb je al plannen of ben je bezig?

Het volgende boek dat in de pen zit heet Loet broedt, dat is gekoppeld aan de gelijknamige theatervoorstelling. Hierin wil Loet een broertje en wel nu meteen. Daarnaast zit ik in mijn hoofd met heel veel Loetverhalen, dus wie weet komt er ooit nog eens een voorleesboek van Loet. Ook buiten Loet om zitten er veel ideeën in m’n hoofd. Op welke manier ik die allemaal vorm wil gaan geven, gaan we zien zodra het zover is.

Lees je zelf graag? Welke schrijvers of boeken hebben indruk op je gemaakt of geïnspireerd?

Als ik eenmaal in een fijn boek zit, kan ik niet meer stoppen met lezen en worden m’n nachten nog korter dan ze al zijn, haha. Dus buiten de vakanties om geef ik mezelf te weinig tijd om te lezen eerlijk gezegd. Maar ik ben gek op boeken van Roald Dahl en Paolo Coelho. Het boek dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt en me nog steeds elke dag inspireert en raakt is De rode boom van Shaun Tan. Elke keer als ik dat bekijk en lees raakt het mij tot diep in mijn ziel. Het voelt alsof hij mijn diepste gevoelens heeft uitgetekend en verwoord. Hoop, in eenzaamheid. Prachtig..

Waar gaat je voorkeur naar uit, naar het schrijven of in het theater staan?

De combinatie. Die is magisch. Zowel het schrijven van verhalen voor in een boek als het schrijven voor m’n theatervoorstellingen zijn heerlijk om te doen. Twee heel verschillende dingen, daar ben ik intussen achter gekomen. En als dan alles bij elkaar komt in de vorm van een voorstelling of in de vorm van een boek en kinderen en volwassenen worden geraakt, dan voel ik me het gelukkigst. Doe alles in liefde.

Vragen: Kirstin Rozema en Pieter Feller

Op de website van Ruth Bakker staat de speellijst van haar theatervoorstellingen en via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Ruth. Hier kun je de recensie van het boek Loet moet lezen.

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!