Lekker strandboek

De laatste toevlucht – Marissa Stapley – Vertaling Kees van der Weele -Karakter Uitgevers –  351 blz.

Marissa Stapley is bestsellerauteur en heeft diverse boeken in verschillende talen gepubliceerd. Daarnaast is zij journalist voor kranten en tijdschriften in Amerika. Eerlijk gezegd had ik nog nooit iets van deze auteur gelezen, maar de flaptekst maakte me nieuwsgierig. Een super exclusief resort, Harmony Resort La Hacienda, waar mensen aan hun (bijna) mislukte huwelijk kunnen werken door middel van relatietherapie. Een therapie die gegeven wordt door het beroemde artsenechtpaar Miles en Grace Markell die een fantastisch huwelijk hebben. Tijdens het intensieve programma blijkt al snel dat niet alles is wat het lijkt, Miles en Grace blijken niet zo perfect en ook bij de koppels die het programma volgen is er van alles mis. En dan wordt Harmony Resort door noodweer afgesloten van de rest van de wereld en wordt Miles vermist. Ga er maar aanstaan.

Hoewel er tien stellen in het resort komen om hun huwelijk te redden richt De laatste toevlucht zich op twee stellen, Shell en Colin en Johanna en Ben. Shell drinkt te veel en Colin werkt alleen maar, het enige dat ze nog samendoen is ruzie maken. Iets ernstigs uit het verleden dreigt hen uit elkaar te drijven.
Johanna is maatschappelijk werkster en heeft op haar werk iets traumatisch meegemaakt. Ze kan zich daar niet overheen zetten. Of is er meer aan de hand? Het zorgt er hoe dan ook voor dat zij en Ben geen enkel intiem contact meer hebben en zij kunnen elkaars aanwezigheid nauwelijks verdragen.

Al snel wordt duidelijk dat deze beide stellen meer te verbergen hebben, net als het droompaar Miles en Grace. Daarnaast is een in het verhaal groeiende rol weggelegd voor de assistente Ruth, die ook de nodige geheimen blijkt te hebben.

De auteur weet geheimen, misbruik, onthullingen, leugens en verraad met duistere intenties door het verhaal te weven en hoewel niet alles even geloofwaardig is, de andere stellen die nauwelijks een rol spelen, het doen en laten van Ruth in het begin van het verhaal, komt de auteur er toch mee weg. Dat ligt voornamelijk aan de personages Miles en Grace, die staan als een huis, die geloof je en vooral aan Miles heb je meteen een bloedhekel. Hoewel niet super spannend is er wel die constante sfeer van onderhuidse onrust en wantrouwen. Ook het beeld wat geschetst wordt van een verblijf in een zeer luxe resort lijkt mij realistisch en niet over de top. Wat De laatste toevlucht sterk maakt is de plot. Die zit echt ijzersterk in elkaar.

Oprah Magazine heeft De laatste toevlucht genomineerd als beste strandboek. Daar kan ik het mee eens zijn. Ik zou zeggen: een lekker lezend boek met een plot om van te smullen.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!