Indrukwekkende verhalen over psychische stoornissen

Ik & Mezelf – Natasja Bijl, Karin Hazendonk, Mandy Verleijsdonk, Anne-Rose C. Hermer, Monique van den Brok, Dennis van Elten, Odile Schmidt en Karin & Dimitri – Scelta Publishing – 142 blz.

Ik & mezelfIn Nederland kampen duizenden mannen en vrouwen met psychische problemen. Jaarlijks neemt het aantal mensen met depressieve gevoelens, ADHD, eetproblemen of overmatige angsten toe. Sommigen zijn het slachtoffer van een aanranding of verkrachting, terwijl anderen worstelen met een paniekstoornis of zelfs suïcidaal zijn. Deze problemen zijn van invloed op het functioneren van de mensen: thuis, op school, op het werk en in de vrije tijd. Veel van deze problemen blijven verborgen, met alle nare gevolgen van dien.

In Ik & Mezelf nemen negen auteurs je in acht korte verhalen mee naar een wereld die voor veel van ons niet zichtbaar is. Onderwerpen als schizofrenie, anorexia, (manische-)depressies en trauma’s worden stuk voor stuk behandeld. Doordat de bundel bestaat uit korte verhalen, gaan de schrijvers niet erg diep in op de thema’s. Maar het is zeker genoeg om een goede indruk te krijgen van wat er zich in Nederland afspeelt achter gesloten deuren.

Natuurlijk spreekt het ene verhaal je meer aan dan de andere. Dat heeft in sommige gevallen te maken met de schrijfstijl: de ene schrijver sleurt je mee het verhaal in, de ander geeft alleen een soort samenvatting van iemands leven. Maar de belangrijkste reden is dat sommige verhalen (deels) autobiografisch zijn en andere fictie. Doordat er na ieder verhaal een korte stukje tekst staat over de schrijver en waar hij/zij de inspiratie vandaan heeft gehaald, weet je als lezer meer over de achtergrond van de verhalen. Daarom zijn juist de verhalen van Mandy Verleijsdonk, Monique van den Brok en Dennis van Elten het meest aangrijpend. Verder zijn ook de verhalen Het Kompas van Natasja Bijl, Timor van Karin & Dimitri en Amanda van Karin Hazendonk top.

Niet alleen de verhalen zijn mooi. Hetzelfde geldt voor het doel van het boekje. Scelta Publishing en de deelnemende auteurs willen graag de Psychische Gezondheid steunen door de opbrengsten van deze verhalenbundel te doneren aan het Fonds Psychische Gezondheid. Dit Fonds financiert wetenschappelijk onderzoek en zorgprojecten, met als doel betere behandelmethoden mogelijk te maken.

De belangrijkste boodschap voor de lezers is: Accepteer dat iemand anders is dan jij. Mensen met een psychische stoornis willen wel meedoen in de maatschappij, maar kunnen het gewoonweg niet zo goed als anderen. Ze doen hun best.

Ik & Mezelf is leerzaam, indrukwekkend en ook bijzonder omdat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het boek is absoluut een goede aanvulling voor iedere boekenkast. Koop daarom Ik & Mezelf voor maar €9,95 (€4,95 voor een e-book) bij je eigen boekhandel en help mensen met psychische problemen naar een beter leven.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!