Informatieve reis door China

Zhongguo: reis naar het midden – Saskia Konniger – KIT Publishers – 202 blz.

ZhongguoNa haar debuut Club Karma waarin ze haar reis naar, en liefdesleven in India beschrijft, is het nu tijd voor Saskia Konnigers eerste roman. Zhongguo: reis naar het midden beschrijft de reis door China, zowel door het verleden als door het leven van vandaag de dag. In het boek gaat de jonge journaliste Anna Winter in opdracht van een krant op zoek naar het exacte middelpunt van China. Dat er een monument is geplaatst, wil dat nog niet zeggen dat het een gemakkelijke zoektocht is. Onderweg wil ze verschillende artikelen schrijven over de Chinese politieke situatie, het taoïsme en de oude cultuur, maar ze werkt zichzelf keer op keer in de nesten. Zo vergokt 50.000 euro op kosten van haar nieuwe minnaar, zakenman Joe uit Hongkong. En ook haar vriendschap met antiquair Antonia en tao-meester Edmund verlopen niet zonder problemen. Uiteindelijk moet Anna een keuze maken die haar leven voorgoed kan veranderen.

Schrijfster Konniger vertelt veel in Zhongguo, zoals de Chinezen hun land zelf noemen. Ze laat haar personage Anna tegen allerlei problemen aanlopen, zoals mogelijke maffiapraktijken, grafschennis, corruptie, discriminatie en geldproblemen. Maar ze laat ook de mooie dingen van China zien, zoals het landschap, de positiviteit van de bevolking over hun land, de gastvrijheid en de verschillende monumenten en religieuze plaatsen. Konniger probeert een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van het voor de meesten van ons vrij onbekende land. Na het lezen van Zhuongguo heeft de lezer zeker meer kennis over China.

Dat Konniger journalist is, merk je. Ze heeft de drang om veel feiten te brengen en zoveel mogelijk uit te leggen. “Ik ben geboren in Hongkong, maar ik woon al jaren in Shenzhen, de eerste vrijhandelszone die Deng Xiaoping in het leven riep. Ik heb de stad zien transformeren van vissersdorp naar zakenmetropool. Wist je dat er inmiddels tien miljoen mensen in Shenzhen wonen?”
Interessant is het zeker, maar misschien dat al die informatie voor sommige lezers te veel de boventoon voert. De personages blijven vrij oppervlakkig. Ze lijken meer een manier om het verhaal van China te kunnen vertellen.

In de twintig overzichtelijke hoofdstukken, verdeeld over vijf delen van de reis, vertelt de auteur haar verhaal. Het leest vlot, en toch leer je er een hoop van. Met name door een belangrijke journalistieke regel die ze met verve heeft toegepast: Vertel niet, maar laat zien met woorden. Met uitgebreide omschrijvingen van alles wat ze ziet en meemaakt, kun je je indenken hoe het er echt aan toe moet zijn gegaan. Anna is dus niet per se een personage met diepgang, maar de bril waardoor de lezer naar China kijkt.

Voor lezers die zijn geïnteresseerd in China, is Zhongguo een goed boek om mee te beginnen. Konniger laat je op een zeer toegankelijke wijze kennis maken met de Chinese geschiedenis en de praktijk van het dagelijks leven.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!