Intelligente en overtuigende roman

Verman je – Filip Rogiers – Polis – 170 blz.

Verman jeDe vierendertigjarige psycholoog Hofman heeft jarenlang in het onderwijs gewerkt als mental-coach. In die functie heeft hij leerkrachten begeleid met psychische problemen. Na een affaire met een vrouwelijke patiënt en andere klachten over zijn functioneren, wordt hij de laan uitgestuurd. Na een periode van werkeloosheid solliciteert hij naar de baan van headhunter bij een nieuw bedrijf, WiLink. Hij wordt aangenomen en gaat aan het werk. Voor Wilink gaat hij een methodiek opstellen om de beste kandidaten te selecteren. Daarvoor bezoekt hij specialisten bij wie hij advies zal inwinnen. De laatste op de lijst is Anita Meskens die voor een uitzendkantoor werkt. De zaak is al gesloten en met tegenzin laat ze Hofman binnen. Naar later blijkt niet alleen in haar kantoor, maar ook in haar leven.

Hofman en Anita krijgen een liefdesrelatie die vooral gestoeld is op seksuele aantrekkingskracht. De lichaamssappen spatten van de bladzijden als Rogiers zich lekker uitleeft in het beschrijven van de vele lichamelijke contacten tussen de twee. Alles lijkt koek en ei en ook op zijn werk gaat het Hofman voor de wind. Na verloop van tijd is de methode die Hofman voor WiLink heeft ontwikkeld zo succesvol dat de premies binnenstromen. Liefde en werk zijn beide een succes, maar een boek dat alleen maar succesvolle personages kent, wordt al gauw vervelend.
Anita komt onder invloed van kunstenaar Ruud Schietse, die een dun boek, een pamflet, genaamd Verman je heeft geschreven en die in het centrum van de stad een Occupy-achtige beweging, De Ruiende Ridders, leidt. Even lijkt het erop dat ze iets met de ongrijpbare kunstenaar zal krijgen, maar dat gebeurt toch niet.

Wel neemt ze ontslag op haar werk, omdat ze merkt dat mensen met Noord-Afrikaanse namen worden geweerd en die oneerlijkheid kan ze niet verkroppen. Hofman daarentegen legt zich er juist op toe om mensen met Maghrebijnse achternamen te schrappen als ze zich aanmelden in zijn headhuntersbestand. Hij heeft er weinig problemen mee als zijn superieur dat van hem eist. Anita zit intussen thuis en verslonst en dan begint de liefdesrelatie scheuren te vertonen. Ze praten niet over hun relatieproblemen en de seks verdwijnt. De lichamelijke liefde vlamt nog even op als Anita een kind wil, maar het is een laatste opflakkering voordat de kaars definitief dooft.

Filip Rogiers laat overtuigend zien hoe een leven wordt geruïneerd door hebzucht en gebrek aan liefde en empathie voor anderen. De schrijver is in Nederland nog niet zo bekend, maar Verman je, dat intelligent is geschreven en mooie observaties bevat, verdient het om ook hier een groot publiek te bereiken. Ontdek Filip Rogiers, zou ik zeggen.

Pieter Feller

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!