Interview met boekhandelaar Nicole Kleinen

Nicole Kleinen groeide op in Vlodrop, een klein dorpje aan de Roer in Midden-Limburg.
Na haar middelbare school (VWO) volgde ze een toeristische opleiding. Vanaf 1989 heeft ze zo’n kleine twintig jaar gewerkt als reisadviseuse en veel van de wereld gezien. Nicole werd moeder van Femke (1996), Noortje(1999) en Arne (2000) en ontdekte opnieuw de schat aan kinderboeken. Hierop besloot ze haar droom waar te maken en opende ze in 2004 haar eigen kinderboekenwinkel De Kleine Tovenaar in Roermond.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Volgens mijn moeder heb ik wel ooit geroepen dat ik een eigen boekenwinkel wilde hebben, maar dat herinner ik me niet. Mijn droom was om dierenarts te worden. Maar toen in de brugklas bleek dat ik een VWO kandidaat was, vervloog deze droom. Uiteindelijk ben ik na mijn examen een toeristische opleiding gaan doen. Ik heb dan ook eerst twintig jaar als reisadviseuse gewerkt bij verschillende reisbureaus alvorens ik  een kinderboekenwinkel begon.

Las je als kind veel en wat was je favoriete boek/serie/schrijver?

Ja, ik was een echt leeskind. Het liefst las ik boeken over paarden. Ik heb nog steeds de serie over Jill, verhalen over een manage en paarden van Ruby Ferguson.

Ook Puk en MukPinkeltje , Wipneus en Pim en later de Vijf en De Kameleon verslond ik.

Wat is er leuk aan het runnen van een kinderboekwinkel en wat niet?

Het leukste vind ik toch wel het contact met de (jonge)klanten en het organiseren van leuke leesactiviteiten. O, en als ik naar de beurs ga is het nog steeds of ik een snoepjeswinkel betreed.’Hebben, hebben, hebben,’ denk ik dan. Ik vind een boek ook nog altijd mooi om te hebben. Ik hoef het niet perse te lezen. Raar, hè? Minder leuk vind ik de administratie. Pf, cijfertjes enzo.

Wat doe je allemaal om je boekwinkel te promoten?

Ik houd een mooie website bij en verstuur regelmatig nieuwsbrieven naar mijn klanten.

Daarnaast lezen wij één keer per maand voor in de winkel, nodigen wij auteurs en illustratoren uit, organiseren workshops, werken nauw samen met scholen en logopedisten.
In de Kinderboekenweek is het één en al spektakel rondom het boek. We organiseren dan een groot feest in het theater hier in de stad.

Wat moeten we doen om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden?

De Nintendo DS en iPad in de prullenbak gooien.

Wat denk je van het taalonderwijs op de basisscholen? Wordt er genoeg tijd besteed aan de taalontwikkeling en lezen?

Ik heb het gevoel dat de leerkrachten wel willen, maar door geld tekort het leesonderwijs er weleens bij inschiet. Gelukkig zien ze steeds meer in dat de computer meer kapot maakt dan ons lief is, en dat lezen meer dan belangrijk is. Hier staat en valt alles mee. Het is algemeen bekend dat het slecht gesteld is met het leesniveau van de basisschoolkinderen. Hopelijk zijn we op tijd wakker geschrokken om dit met z’n allen weer recht te breien.

Doet de overheid genoeg om het lezen te bevorderen of is dat niet haar taak?

Natuurlijk zou dit een enorme zorg moeten zijn voor de overheid. Erg jammer dat ze steeds meer bezuinigen op het onderwijs. Laat de mensen voor de klas ook echt les geven en niet alleen maar allerlei formuliertjes  invullen. Het is een veel gehoorde klacht binnen het onderwijs dat ze vaak niet toekomen aan het lesgeven. Overheid doe hier iets aan!

Er verschijnen in Nederland ongeveer 20.000 boektitels per jaar. Dat is erg veel. Moet dat minder of juist niet(reden)? Zo ja, aan welke uitgaven erger jij je?

Van mij mag het wel eens wat minder zijn. Ook voor ons ervaren boekverkopers is het vaak lastig het kaf van het koren te scheiden. Hierdoor krijgen echt goede boeken vaak niet de aandacht die ze verdienen. Wel vind ik het goed dat er steeds nieuwe frisse boeken verschijnen, dat houdt het levend.  En een serie van 11,12,13 boeken vind ik ook te veel. Kijk eens naar Geronimo Stilton, less is more, vind ik. Kinderen blijven te lang ‘hangen’ in hetzelfde.

Welke nieuwe kinderboeken die niet in de bestsellerslijsten staan, krijgen volgens jou te weinig aandacht en worden ten onrechte niet goed verkocht? Noem titels en schrijvers.

Lastige vraag. Het is duidelijk dat een Francine Oomen ,Carry Slee en Paul van Loon makkelijk verkopen omdat zij een naam hebben. Ik vind het daarom altijd leuk om wat onbekendere schrijvers te adviseren, afhankelijk van de wensen van de klant. Een Inge de Bie bijvoorbeeld, Yes de boot en de engerd. Je moet dan wel het boek gelezen hebben en je klant kennen.

Wat zijn de vijf meest favoriete boeken die je ooit las? Mogen er ook meer zijn.

Kruistocht in Spijkerboek  – Thea Beckman

Brief voor de koning – Tonke Dragt

Harry Potter – JK Rowling

Hemel van Heivisj – Benny Lindelauf

De Hongerspelen – Suzanne Collins

Gejaagd door de wind – Margareth Mitchell

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat één ieder inziet hoe belangrijk lezen is en ook dat het daarom belangrijk is dat alle boekwinkels kunnen blijven bestaan. Het is zo jammer dat de mensen tegenwoordig voor het gemak kiezen en een boek via internet bestellen. Een boek moet je kunnen voelen en ruiken.

Keep the bookstore alive!

 

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!