Iris Meijer is een alleslezer

Iris Meijer (1989) groeide op bij De Koperen Tuin in Goes, de toenmalige boekhandel van haar moeder. Daar is haar liefde voor het boekenvak ontstaan en had ze haar eerste baantje. Ze heeft Culturele en Maatschappelijke Vorming gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarvoor deed ze nog twee jaar Media en Informatie Management. In 2009 begon ze als weekendhulp bij Linnaeus Boekhandel in Amsterdam, sinds 2015 werkt ze er fulltime. Ze is, naast verkoop, verantwoordelijk voor onder andere de inkoop van de Engelse titels en een deel van de fictie en non-fictie voor volwassenen.

Ook verzorgt ze de sociale media-kanalen en coördineert ze namens de boekhandel de boekverkoop op Lowlands. Ze is mede-coördinator van De Week van het Korte Verhaal, waar Linnaeus Boekhandel de initiatiefnemer van is.  Samen met Margreet de Haan, Tim van den Hoed en Jeroen Schwartz vormde ze het boekenpanel van DWDD in seizoen 2018-2019. Ze is een alleslezer, maar in het bijzonder houdt ze van fictie, kookboeken en ook kinderboeken. 

Je komt uit een boekennest. Door wie werd je als klein meisje voorgelezen en welke boeken waren dat? 

Ik werd thuis heel veel voorgelezen. Alle klassiekers zijn denk ik wel voorbij gekomen. Ik denk nu meteen het werk van Annie M.G. Schmidt, het prentenboek Ze lopen gewoon met me mee van Margaret Mahly over een jongen die een kudde vriendelijke nijlpaarden achter zich aan krijgt, en Blauwtje en geeltje van Leo Lionni. Maar ook oude boeken van mijn ouders, zoals De Pozzebokken (helaas niet meer in druk) en Spaghetti van Menetti van Kees Leibbrandt en Carl Hollander. Maar ik had bijvoorbeeld ook een planetenboek waar ik echt gek op was. Ik heb ook warme herinneringen aan mijn opa, die mij voorlas terwijl we samen in zijn luie stoel zaten. Lezen was en is in onze familie een groot onderdeel van ons dagelijks leven.

Toen je zelf ging lezen, kreeg je vast boeken voor beginnende lezers. Welke sprongen eruit?

O ja, zeker! Ik herinner me dat ik een prachtige gebonden editie met stofomslag van Alle verhalen van Kikker en Pad van Arnold Lobel kreeg toen ik mijn zwemdiploma behaalde. Ik lag altijd in een deuk om het verhaal over de zwembroek.

Ik hoor vaak van mensen die vroeg begonnen met lezen dat ze al snel boeken lazen die voor oudere kinderen bestemd waren of zelfs voor volwassenen. Gebeurde dat bij jou ook? 

Ja, dat gebeurde wel. Ik was hysterisch fan van Carry Slee en toen ze haar eerste roman voor volwassenen publiceerde heb ik die meteen gelezen en herlezen. Ik ben ook ooit als 11-jarige begonnen aan Het bureau van Voskuil omdat ik wist dat mijn moeder dat zo goed vond, maar dat heb ik toch maar weer weggelegd! Ik heb het nu nog steeds niet gelezen.

Het was natuurlijk makkelijk om je eerste baantje bij je moeder in de winkel te krijgen. Wat moest je doen?

Ja, daar kwam ik natuurlijk wel snel binnen, maar tijdens het werk kreeg ik geen voorkeursbehandeling, hoor. Mijn eerste taakjes waren boeken bezorgen, opruimen, alfabetiseren, dat soort dingen. Pas later stond ik ook echt in de winkel en achter de kassa.

Hebben boeken en lezen iets gedaan voor je taalgevoel? Was je bijvoorbeeld goed in opstellen of spreekbeurten?

Ik denk dat lezen zeker bijdraagt aan je taalgevoel. Daarom is het ook zo belangrijk dat ook op scholen ruimschoots aandacht wordt besteed aan lezen. En ik krijg er echt een kick van als ik dat leesenthousiasme bij kinderen kan aanwakkeren in de winkel. Als je maar het goed boek treft!

Koos je moeder de boeken voor je uit of deed je dat al snel zelf? Kwam het wel voor dat een boek dat je moeder aanraadde je helemaal niet aansprak?

Hoe dat precies ging weet ik niet meer, maar ze zal me ongetwijfeld veel leestips hebben gegeven. Maar we gingen ook wekelijks naar de bibliotheek waar ik mijn eigen gang ging en ik vond het ook heerlijk om in de boekhandel te struinen.

Welke schrijvers of boeken sprongen er voor je uit in je kindertijd?

Zoals eerder al genoemd was ik echt enorm fan van Carry Slee, maar ook van Jacques Vriens, Anke de Vries, Simone van der Vlugt, Francine Oomen, etc. Maar ik had ook een enorm zwak voor Harry Potter, die herlas ik elk jaar als er een nieuw deel uitkwam.

De studie Culturele en Maatschappelijke Vorming kan je in meerdere sectoren een baan opleveren. Wist je tijdens je studie al dat je het liefst met boeken zou willen werken? Had dat ook bij een uitgeverij gekund?

Nee, ik wist toen nog niet. Ik werkte tijdens mijn studie als zaterdaghulp bij Linnaeus Boekhandel. Dat vond ik enorm leuk om te doen, maar ik had niet gedacht dat ik fulltime in het boekenvak zou blijven werken. Toen ik bijna afstudeerde realiseerde ik me pas dat ik de winkel en het boekenvak helemaal niet wilde missen. En ik ben nog steeds heel blij met die keuze!

Je geeft in je biografie aan dat je een alleslezer bent, maar welke schrijvers zijn de laatste tijd favoriet?

Oef, ja voor deze vraag was ik al bang! Enorm lastig om een keuze te maken. Ik vind Ottessa Moshfegh een hele interessante auteur, daar wil ik zeker meer van lezen. Ik heb ook heel veel zin in het nieuwe boek van Diane Cook, haar verhalenbundel Mens vs. Natuur is een van de beste bundels die ik ooit heb gelezen. Maar ik kijk bijvoorbeeld ook heel erg uit naar het nieuwe deel van de Winterhuishotel-serie van Ben Guterson! (10+) Qua kookboeken vind ik de net verschenen De wereldse bakplaat van Rukmini Iyer heel fijn voor de inspiratie!

Is het je droom om net als je moeder een eigen boekwinkel te hebben en hoe moet die er dan uitzien?

Het is op dit moment geen concrete droom, maar ik sluit niks uit. Een breed gesorteerde boekhandel waar voor iedereen een boek te vinden is, vind ik toch een van de mooiste dingen die er bestaan! Mijn ideale boekhandel is een mix van herkenning en ontdekking. Dus naast titels die je herkent of mooi vond, vind je ook nieuwe titels die je kunnen verrassen waardoor je nieuwe boeken en auteurs kunt ontdekken. En een ideale boekhandel heeft boekhandelaren die jouw smaak kennen en je altijd verder kunnen helpen! 

Vragen: Pieter Feller

Vanaf 1 november wordt Iris Meijer lid van ons boekenpanel!

Andere recensies

Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!