Is Audrey de reïncarnatie van Maite?

Zie me, hoor me – Martine Glaser – Clavis – 302 blz.

zie me hoor meHet verhaal gaat over twee meisjes van 17: Audrey die in het heden leeft, haar leven draait om haar smartphone en Maite van vier eeuwen geleden, die compleet geïsoleerd in een gevangenis van de Spaanse inquisitie leeft.
Als Audrey vreemde beelden gaat zien komt haar oppervlakkige leventje ten einde. Haar vader vindt dat ze hulp moet zoeken bij een psycholoog. Hij is bang dat ze schizofreen aan het worden is. Haar gelovige stiefmoeder ziet meer in een exorcisme omdat haar eerste visioenen tot haar komen in een kerk waardoor Audrey niet meer naar de kerk wil.

Audrey wil in ieder geval dat haar vriendje er niet achter komt, want van hem moet ze perfect zijn. Tijdens de sessies met haar psycholoog komt ze erachter dat haar visioenen zich in een ver verleden afspelen. Een bevriende therapeute van hem geeft Audrey een hypnosesessie en zo komt ze meer te weten over het leven van Maite. Omdat haar stiefmoeder exorcisme wil en haar vader niet wil dat ze nog langer naar de psycholoog gaat, vlucht Audrey naar haar grootouders in Noord-Spanje. Hoe dichter ze bij de plek komt waar de geschiedenis van Maite zich afspeelde, hoe meer ze de controle over haar eigen leven verliest..

Het verhaal wordt verteld in zevenendertig genummerde, korte hoofdstukken. De hoofdstukken hebben geen titels maar als het zich afspeelt in een andere plaats staat dit voor het hoofdstuk vermeldt. De vertelling is chronologisch en gaat over de reis van Audrey vanuit Amsterdam naar Spanje en weer terug. De tweede vertelling, het verhaal van Maite wordt ook chronologisch verteld.

De schrijfstijl van Martine Glaser is prettig, korte zinnen, duidelijk taalgebruik. Ze schrijft zeer beeldend, waardoor je een goed idee krijgt van de periode waarin Maite leeft. De manier waarop de levens van de beide meisjes met elkaar verbonden zijn is mooi beschreven. De gebeurtenissen die Audrey meemaakt waardoor ze weer in het leven van Maite wordt gezogen lopen vloeiend in elkaar over. Goed gevonden momenten. Naast het reïncarnatieverhaal is er ook nog ruimte voor een hedendaagse demonstratie tegen het kapitalisme waar Audrey in verstrikt raakt en ook hier weet de schrijfster weer een sprongetje te maken naar het verleden. Een verhaal over twee heel verschillende meisjes, in twee heel verschillende tijden die samen toch een geheel vormen.

Conny Schelvis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!