“Je broer is een viezerik”

Het vreemde meisje – Maria Boonzaaijer – The House Of Books – 287 blz.

Het vreemde meisjeDe Amsterdamse fysiotherapeute Heleen heeft haar leven goed op rolletjes. Ze heeft een leuke baan, een mooi appartement en het leven lacht haar toe. Tot er op een dag een meisje aan haar deur staat met de mededeling dat Heleen haar tante is. Heleens wereld stort in als ze beseft wat dit kan betekenen: de beerput vol herinneringen aan haar jeugd is opengetrokken.

Na een moeizame start komt ze later toch in gesprek met het meisje en ze leert wat haar bedoelingen zijn. Irina, die ernstig ziek is, wil na de dood van haar moeder maar één ding: ze is met heel speciale bedoelingen vanuit haar woonplaats Moskou naar Amsterdam gekomen, want ze wil haar vader spreken. En dat is de broer van Heleen: priester Bernard Borgesius.

Heleen probeert haar van deze gedachten af te krijgen, maar ze vertelt Irina niet de ware reden voor haar afschuw jegens haar broer. Dat is te pijnlijk. Vooral wanneer ze hoort hoe Irina is opgegroeid met haar moeder Anna en haar stiefvader Leonid.
Omdat ze haar broer Bernard al zoveel jaren niet heeft gezien of gesproken, wil ze eerst meer over hem te weten komen. Wellicht is hij voor rede vatbaar en kan ze hem, samen met Irina, een bezoek brengen. Ze start een zoektocht en ontdekt dat hij in de buurt woont. Tegen Irina vertelt ze echter dat hij ver weg is, op missie in Kenia. Bij thuiskomst blijkt dat Irina de waarheid heeft ontdekt en dat ze op zoek is gegaan naar hem.

Heleen probeert met Julius (een kennis) te achterhalen of Irina Bernard ook werkelijk heeft ontmoet. Vanaf het moment dat ze haar broer weer ziet, raakt ze verstrikt in een net van twijfel en onwaarheden. Waar is Irina? Wat zal Bernard beslissen?

De veelzijdige Maria Boonzaaijer (actrice, regisseur, docent, zangeres en stemcoach) heeft een prachtige roman geschreven over schuld, wraak en vertrouwen. Het geeft je een beeld van Rusland in de tachtiger jaren en laat onder andere zien hoe een priester weg kan komen met zaken, die het daglicht niet kunnen verdragen. Een meeslepend verhaal over Irina, die het goede in de mens wil blijven zien, tegenover Heleen, die maar moeilijk kan vergeten en niet kan vergeven.

Kirstin Rozema

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!