Je moet toch een keer seks hebben

Lobsters – Tom Ellen & Lucy Ivison – Vertaling: Astrid Staartjes – Blossom Books – 272 blz.

Lobsters_CVR_2015.inddAchterflap: Hannah en Sam kennen elkaar niet, maar hebben allebei dezelfde missie: niet als maagd naar de universiteit gaan. Niet dat ze nou per se op zoek zijn naar hun Lobsters, nee, seks is gewoon iets wat ze een keer gedaan moeten hebben, zodat ze verder kunnen met hun leven. Ze hebben hiervoor nog precies één zomer. Maar in plaats van een onvergetelijke vakantie vol jaloersmakende romantiek en stomende seksmarathons, gaat het er tijdens de zomer van zowel Hannah als Sam nogal awkward aan toe. De nutteloze, maar goedbedoelde raad van vrienden en gênante dates helpen ook niet echt tegen hun diepgewortelde angst om voor altijd seksloos door het leven te gaan. Gelukkig helpt het lot een handje om hen bij elkaar te brengen. Nu moeten ze alleen nog in zichzelf en in happy endings leren vertrouwen.

De onvertaalde titel van het boek Lobsters slaat op het feit dat kreeften maar één partner hebben tijdens hun leven. Het boek heeft een vrolijke kaft die er meteen uitspringt als je hem op de presentatietafel van je boekhandel zou zien liggen. Het boek vraagt om opgepakt te worden. Na het lezen van de achterflap weet je ook direct waar je aan toe bent als je dit verhaal gaat lezen.

In achttien genummerde hoofdstukken wordt het verhaal van Sam en Hannah verteld. Het perspectief ligt ook bij beide hoofdfiguren en ze wisselen elkaar continu af. Zodra een ander aan het woord is staat de naam van deze persoon er boven. Op zich wel handig want de afwisseling is snel. Hierdoor verloopt het verhaal ook lekker vlot. Doordat je het verhaal beleeft vanuit twee verschillende standpunten leer je Sam en Hannah beter kennen en krijg je een kijkje in hun geest, begrijp je hun onzekerheid en waarom ze zo handelen.

Zoals vermeld, draait het bij beiden maar om één ding en dat is seks. Het liefst een beetje snel voordat ze gaan studeren. Of ze dit nu zelf verzonnen hebben of dat het komt door de druk van de omgeving – die vrienden bemoeien zich er flink mee – ze willen “het “ alleen maar gedaan hebben. Dus druipen die wens en de hopeloze acties om deze te verwezenlijken van elke bladzijde af. Mocht je daar niet veel mee hebben dan is het geen boek voor jou.

Hannah heeft het met haar vriendinnen wel over hun Lobster, maar in de praktijk wil ze het gewoon gedaan hebben. De jongen die ze in gedachten heeft, is het dus eigenlijk niet voor haar, zeker niet nadat ze onverwachts een andere leuke jongen op het toilet ontmoet. Helaas verliest ze die uit het oog. Door een leuke speling in het verhaal komen ze elkaar toch weer tegen. Zowel Hannah als Sam denken steeds aan hun vruchteloze pogingen en de emoties die ze daar wel of niet bij hebben en hun angst van wat hun vrienden daar wel niet van vinden.

Door de snelheid in het boek en de humoristische schrijfstijl is het echter niet vervelend dat ze alleen maar met seks bezig zijn. De hopeloze pogingen worden grappig beschreven en ook de relatie tussen de andere vrienden en de onzekerheid van al die jongvolwassenen komen goed naar voren. Hierdoor wordt het een heerlijk luchtig leesboek voor een zomerse avond.

Conny Schelvis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!