Jeugdroman over de Arabische lente

Dansen tussen golven traangas – Monique Samuel – Querido – 112 blz.

dansen-monique-samuelVier jongeren, drie dagen protest, twee grote liefdes, één doel: vrijheid.

Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. Ze dromen ervan verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?

Voor zover ik kan nagaan is het de eerste jeugdroman die zich afspeelt tijdens de Arabische lente. Een aanvulling op de collectie jeugdboeken dus.
Auteur Monique Samuel is zelf half Egyptisch en ze weet als politicologe heel veel van de situatie in het land. Ze kan zich inleven in zowel Europese als de Arabische samenleving, met alle cultuurverschillen die erbij horen, en dat is te merken in haar boek.

Haar jeugdroman gaat over een verboden liefde, dromen over democratie en meer kansen voor vrouwen en twijfels over het geloof. In de Arabische wereld is het, zeker voor vrouwen, maar ook voor mannen, niet altijd even simpel om jezelf te zijn. Soms betekent ‘jezelf zijn’ ingaan tegen de regels van de cultuur. Deze vier jongeren staan voor dergelijke dilemma’s en dat voel je. Je vraagt jezelf al lezende af wat je zelf zou doen in hun situatie.

Het is geen literair meesterwerk, maar wel aardig om te lezen. Gewoon voor tussendoor of om onderling te bespreken. Wat dat betreft zou het kunnen fungeren als aanzet voor maatschappelijk debat op de middelbare school.

Nelly Hofman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!