Jeugdroman over de Arabische lente

Dansen tussen golven traangas – Monique Samuel – Querido – 112 blz.

dansen-monique-samuelVier jongeren, drie dagen protest, twee grote liefdes, één doel: vrijheid.

Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. Ze dromen ervan verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?

Voor zover ik kan nagaan is het de eerste jeugdroman die zich afspeelt tijdens de Arabische lente. Een aanvulling op de collectie jeugdboeken dus.
Auteur Monique Samuel is zelf half Egyptisch en ze weet als politicologe heel veel van de situatie in het land. Ze kan zich inleven in zowel Europese als de Arabische samenleving, met alle cultuurverschillen die erbij horen, en dat is te merken in haar boek.

Haar jeugdroman gaat over een verboden liefde, dromen over democratie en meer kansen voor vrouwen en twijfels over het geloof. In de Arabische wereld is het, zeker voor vrouwen, maar ook voor mannen, niet altijd even simpel om jezelf te zijn. Soms betekent ‘jezelf zijn’ ingaan tegen de regels van de cultuur. Deze vier jongeren staan voor dergelijke dilemma’s en dat voel je. Je vraagt jezelf al lezende af wat je zelf zou doen in hun situatie.

Het is geen literair meesterwerk, maar wel aardig om te lezen. Gewoon voor tussendoor of om onderling te bespreken. Wat dat betreft zou het kunnen fungeren als aanzet voor maatschappelijk debat op de middelbare school.

Nelly Hofman

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!