Kannibalisme in Katwijk

Bloeddorst – Mark van Dijk – Books of Fantasy – 222 blz

BloeddorstIn deze thriller laat Katwijker Mark van Dijk zien wat hij kan. Hij neemt een artikel uit de krant over kannibalisme is Duitsland en combineert dit met de nog altijd niet afgesloten bunkers in de Katwijkse duinen. Bloeddorst is zijn tweede boek, na Kwade geest.

Ergens in Nederland, steeds weer op een andere locatie, komt een geheim genootschap bijeen: kannibalen. Bij elke bijeenkomst eten ze iemand op. Wanneer lid Sylvia het jongetje Jack wil ontvoeren om voor te schotelen aan haar medekannibalen, gaat het gruwelijk mis. Ze verstopt Jack in een bunker in de duinen, maar heeft niet meer de kans om hem daar weer uit te halen. Jack is vermist. Wie vindt hem eerder: het genootschap of de politie? Kunnen de kannibalen hun aanwezigheid verder verbergen of worden ze gepakt? Wat kan rechercheur Jim doen om de jongen te redden?

In Bloeddorst beschrijft Van Dijk de meest gruwelijke gebeurtenissen. Verkrachtingen en meerdere vormen van moord worden beschreven. Toch is het goed te lezen. Van Dijk schrijft niet te ingewikkeld en niet te simpel. Je kunt je als lezer inleven in de situatie, met een beetje fantasie zie je alle gruwelijkheden zo voor je. “De menigte stormde als een troep uitgehongerde leeuwen massaal op de grote marmeren tafel af. Het meisje met het rode haar gilde in haar doodsangst toen een twintigtal hongerige handen in haar rauwe vlees begonnen te graven en te trekken.”

Voorspelbaar is Van Dijks thriller allerminst. Halverwege vindt er een behoorlijke onverwachte wending plaats. Wie is goed en wie is slecht? Je weet nooit wie er een dubbelleven leidt. Niemand is heilig of veilig.

Het enige wat echt jammer is aan Bloeddorst zijn de krantenartikelen die vertellen hoe het verhaal van Jack uiteindelijk afloopt. Deze zitten niet erg goed in elkaar. Voor een nieuw hoofdstuk of een epiloog had het voldaan, maar ze voldoen volstrekt niet aan de journalistieke regels en richtlijnen. Zo geschreven artikelen zul je nooit in een echte krant tegenkomen. Het idee is leuk, maar Van Dijk had hiervoor beter een journalist kunnen vragen of dit deel van het boek anders op kunnen zetten.

Al met al is Bloeddorst een goed geschreven verhaal met een zeer origineel onderwerp. En met verwijzingen naar onder andere het systeem van Amber Alert, laat Mark van Dijk zien goed bij de tijd te zijn. Het verhaal is geschreven alsof het echt gebeurd kan zijn in het anders zo rustige Katwijk.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!