Kat en muisspel op een beroemd schip

De Titanic, en het raadsel van de Grote Omar – Marlene Rebel & Lucinda Vos – Illustraties Sophie Pluim – Volt – 216 blz.

Het schrijversduo Rebel en Vos heeft me al twee keer eerder verrast met hun historische jeugdboeken. Met De Titanic, en het raadsel van de Grote Omar, maken ze hun talent om historische gebeurtenissen in een goed geschreven jeugdboek om te zetten, weer meer dan waar. Het had voor de hand gelegen als ze ervoor gekozen hadden om de verschrikkelijke ramp die zich met dit schip heeft voorgedaan op de voorgrond te plaatsen, maar dat hebben ze juist niet gedaan en dat vind ik een moedige keuze. Rebel en Vos hebben de gebeurtenis van de Titanic in een ‘klein’ maar evengoed niet minder meeslepend verhaal gestopt, en dat siert ze. Het boek is in eerste instantie niet gebaseerd op spanning en sensatie, maar veel meer op de interactie tussen diverse personages, met name tussen twee kinderen van verschillende komaf, met als verbindende factor een hondje.

Het verhaal gaat over de twaalfjarige Tom, die besluit om niet alleen achter te blijven als zijn vader een baantje op de Titanic heeft bemachtigd, en hij klimt als verstekeling aan boord. Vanuit zijn schuilplaats onder het dekzeil van een sloep hoort hij een gesprek over een koffer, over de zogenaamde Grote Omar en meer dan duizend edelstenen. Zijn fantasie gaat met Tom aan de haal: stel je voor dat hij zo’n steen te pakken zou kunnen krijgen!

Het verhaal gaat ook over Cilia, een rijkeluismeisje dat met haar ouders naar New York afreist. Zij heeft net een pup, Toto genaamd, en ze is enorm teleurgesteld als blijkt dat de pup niet in de hut mag, maar in een hondenkennel op het schip moet. Cilia heeft een oogziekte waardoor ze maar met moeite zelfstandig haar weg kan vinden. Toch is ze vastbesloten haar pup niet in de steek te laten – zelfs als ze daarvoor contact moet leggen met een jongen die zegt dat zijn vader in de keuken werkt, maar die eruitziet als een landverhuizer.

Er ontspint zich een kat en muisspel, waarin de kinderen contact met elkaar zoeken, in eerste instantie puur uit eigenbelang. Tussendoor speelt er nog een lijntje met een journalist, en een boek getiteld ‘De Titan’, met daarin een verhaal dat griezelig veel overeenkomsten blijkt te hebben met wat de Titanic uiteindelijk te wachten staat. Ook spelen de ouders van Cilia een rol: via hen komen we meer te weten over Cilia’s achtergrond, en waarom ze überhaupt deze reis maken, wat alles te maken blijkt te hebben met die mysterieuze Grote Omar.

De twee auteurs hebben ongetwijfeld enorm veel werk gestoken in research, maar het fijne vond ik dat ze die kennis nergens opzichtig tentoongesteld hebben. Je leest van alles over de gebruiken in die tijd, hoe mensen zich kleedden, hoe zo’n schip er uitzag, enzovoorts, maar alles op een mooi ingebedde, terloopse manier. Ik kan me zo voorstellen dat er tijdens het schrijfproces veel feiten en weetjes zijn gesneuveld, maar dat is dan gebeurd zonder de fijne historische sfeer van dit boek aan te tasten. In het fijn geschreven nawoord lichten ze nog een en ander toe, waardoor je als lezer wat meer achtergrondinformatie krijgt, ook over hun beweegredenen om dit boek op déze manier te schrijven en waarom ze juist dít verhaal wilden vertellen.

Het boek is vanuit wisselend perspectief geschreven, zowel vanuit Tom als Cilia, zonder hoofdstuktitels, maar wel met telkens de namen van Tom of Cilia in aansprekende letters geschreven door Sophie Pluim. Wat mij erg aansprak is dat de hoofdstukken prettig kort zijn, wat het boek meteen een ultiem voorleesboek maakt voor thuis of in de klas, met telkens een nieuwsgierig makende slotzin. De cover van Sophie Pluim is overigens oogstrelend en treffend, sowieso al een reden om dit boek open te willen slaan. Daarnaast maken de prachtige schutbladen die ze heeft gemaakt, al helemaal hongerig naar het verhaal. Ik weet niet of het schrijversduo intussen plannen heeft voor een volgend historisch jeugdboek, maar ik kijk daar al enorm naar uit.

Tiny Fisscher

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Lied van de profeet – Paul Lynch – Vertaling: Tjadine Stheeman en Lidwien Biekmann – Prometheus – 318 blz. De Ierse auteur Paul Lynch (1977), ontving voor zijn eerdere romans verschillende prijzen waaronder de Kerry Group Irish fiction Award en een Franse prijs voor...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Kleine Aap – Mies van Hout – Hoogland & Van Klaveren – 32 blz. Je zal toch maar iets geweldigs hebben beleefd en het aan iedereen willen vertellen! Dat is de reden dat Kleine Aap ‘s morgens heel vroeg, op haar stepje, van blijdschap...
Lees verder Categorie: Kleuterboeken, Peuterboeken, Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Hoe Parijs de revolutie maakte & de revolutie Parijs – Jacques R. Pauwels – EPO – 383 blz. In het hart van de Franse Revolutie klopte de stad Parijs als een vurige motor van verandering. De straten van Parijs vormden niet alleen het toneel...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!