Kijkje in de dokterspraktijk

Wat denkt u, dokter? Verhalen van een jonge huisarts – Rutger Verhoeff – Thomas Rap – 233 blz.

Wat denkt u, dokterDokter Rutger Verhoeff(1979) maakt in zijn huisartsenpraktijk heel wat mee en het leek hem leuk om de meest opvallende verhalen op te schrijven. Hij is niet de eerste huisarts die dit doet en hij zal ook wel niet de laatste zijn en meestal is dit soort boeken een succes. Deels door de herkenning, omdat we allemaal wel eens in de spreekkamer van de huisarts zitten en natuurlijk kunnen we ons fijn verkneukelen aan gevallen die bizar zijn en die dus tot leedvermaak aanleiding geven.

Rutger Verhoeff heeft een aangename manier van vertellen en met plezier las ik zijn lotgevallen van hele luchtige tot behoorlijk zware, zoals het verhaal Laatste adem. De titel verraadt het einde van het verhaal al. Het gaat over de heer Hutjes.
“Zijn kreunen is gestopt, in dit geval géén goed teken… Ik spring op bed en pak hem onder zijn oksels.
‘Pak zijn benen! Dan trekken we hem van het bed,’ roept ik de thuiszorg toe. De grond is de enige plek waar ik meneer Hutjes kan reanimeren.
‘Een, twee, drie.’
Baf! Op de grond ligt honderddertig kilo mens.”

Een verhaal waarbij menigeen zich zal verkneukelen heeft de titel Jean Paul Gaultier. Ook de chirurg die in dit stukje voorkomt wrijft zich in de handen van plezier.
Een stel heeft er lol in om tijdens de seks voorwerpen in elkaars lichaamsopeningen te duwen. Dat dit niet altijd verstandig is, blijkt hier wel.
“’Vijf dagen geleden had ik een romantisch avondje met mijn vriendin. We zijn toen een beetje gaan experimenteren…’
Hij stopt met praten. Ook ik ben even stil.
‘Wat bedoel je met experimenteren?’ vraag ik na een tijdje.
‘… Het begon met eerst één vinger, vervolgens twee en daarop volgden allerlei producten.’
Weer valt het stil.
‘Wat voor producten?’
‘Kaarsen, dat soort dingen.’”
Pascal van Deursen blijkt al vijf dagen een parfumflesje in zijn endeldarm te hebben – Jean Paul Gaultier, honderdvijfentwintig milliliter. Het flesje moet door een chirurg verwijderd worden en die is daar nogal verrukt over.
“’Yes! Yes! Yes! Eindelijk! Al mijn collega’s hebben al een keer zo’n gevalletje gehad, maar ik nog nooit. Ik zit er al jaren op te wachten. Is het iets groots? vraagt hij gretig.”

In tweeënveertig verhalen krijgen we zo een kijkje in de praktijk van dokter Rutger Verhoeff. Voornamelijk luchtig leesvoer dat gemakkelijk geconsumeerd kan worden. Wat denkt u, dokter?Verhalen van een jonge huisarts is een vermakelijk boek, als hapje tussendoor.

Nelleke Feller

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!