Kinderboek met zeer origineel onderwerp

De bijzondere uitvinding van Boris Bord – Nathalie Stroobant – Tekeningen van Max-Emile Platteeuw – Boekgoesting – 111 blz.

1928. De burgemeester van het dorp worstelt met een parkeerprobleem en schrijft hiervoor een wedstrijd uit. De zonderlinge uitvinder Boris Bord helpt hem in het geniep. Tot het op een dag helemaal fout loopt. Maar wat hebben die speelse weeskinderen hiermee te maken? En stinkt de vijver echt zo erg als iedereen gelooft?

Het boek is in meerdere opzichten een primeur: dit is het allereerste fictie-kinderboek over het ontstaan van verkeersborden en het is tevens het debuut voor de schrijfster (Nathalie Stroobant) Γ©n haar 11-jarige zoon (Max-Emile Platteeuw) uit wiens iPad de tekeningen tevoorschijn kwamen.

De bijzondere uitvinding van Boris Bord is een bijzonder boek. Een boek over het ontstaan van verkeersborden zie je niet iedere dag voorbij komen. Het is gebaseerd op het probleem waar de stad Amsterdam in 1928 tijdens de aanloop naar de Olympische Spelen mee worstelde.

Maar waar daar een onbekende ambtenaar met het eerste parkeerbord komt, is het hoofdpersoon in De bijzondere uitvinding van Boris Bord toch net even anders. Boris Bord is de boze buurman, die met limonade de kinderen van het dichtbijgelegen weeshuis meelokt naar zijn wel heel bijzondere vijver. Wat die vijver met de nieuwe uitvinding te maken heeft? Dat moet je zelf maar lezen!

De bijzondere uitvinding van Boris Bord is humoristisch en heeft hele leuke personages. Een chagrijnige, eenzame hoofdpersoon, een narcistische burgemeester, een ongeduldige koningin en hele nieuwsgierige kinderen. De personages zijn soms wel een beetje eenzijdig, maar dat is voor een kinderboek niet erg. Het maakt het boek grappig en overzichtelijk. De bijzondere uitvinding van Boris Bord is voor kinderen vanaf een jaar of 8 om zelf te lezen, maar je zou het boek ook kunnen voorlezen aan een iets jonger publiek.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella ManfrΓ© – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!